Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS și ISARIC cercetează caracteristicile COVID de lungă durată

Viața Medicală
L. Budin vineri, 13 august 2021, ora 13:04

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Consorţiul internaţional pentru infecţii respiratorii acute severe şi emergente (ISARIC) colectează date, pentru a cerceta caracteristicile cazurilor de COVID lung – „o criză globală emergentă” în Sănătate.

Cele două organizații au anunţat lansarea proiectului care e menit să arunce lumină asupra COVID-19 de lungă durată. Acesta rămâne unul dintre cele mai puţin înţelese aspecte ale pandemiei.

Reprezentanții ISARIC au declarat că aceste cazuri de boală reprezintă o „criză globală emergentă în domeniul sănătăţii”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

migrena-covid

Informații limitate

Nu se știu multe despre motivele pentru care unele persoane, după ce trec prin faza acută a bolii, se refac cu greu şi suferă de simptome persistente, cum ar fi dificultăţi de respiraţie, oboseală extremă şi leziuni cerebrale, precum şi tulburări cardiace şi neurologice.

Deşi un număr semnificativ de persoane suferă de sindromul COVID lung, „informaţiile privind această boală sunt limitate şi se bazează pe un număr mic de pacienţi, urmăriţi pe termen scurt”, au spus spcialiștii ISARIC.

Optimizarea colectării datelor

Este nevoie de optimizarea şi standardizarea colectării şi comunicării datelor clinice între studii şi practica clinică, au adăugat reprezentanții Consorțiului.

Programul de cercetare va începe cu un sondaj în rândul persoanelor care trăiesc cu simptomele persistente ale COVID-19.

Aproape 205 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate de la izbucnirea epidemiei în China, în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP din surse oficiale. Cifra reală, incluzând cazurile neînregistrate, este probabil mult mai mare, în timp ce numărul persoanelor care suferă de COVID-19 de lungă durată este necunoscut.

Etichete: oms si isaric colectare date cercetare covid lung

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.