Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
OMS și ISARIC cercetează caracteristicile COVID de lungă durată

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Consorţiul internaţional pentru infecţii respiratorii acute severe şi emergente (ISARIC) colectează date, pentru a cerceta caracteristicile cazurilor de COVID lung – „o criză globală emergentă” în Sănătate.
Cele două organizații au anunţat lansarea proiectului care e menit să arunce lumină asupra COVID-19 de lungă durată. Acesta rămâne unul dintre cele mai puţin înţelese aspecte ale pandemiei.
Reprezentanții ISARIC au declarat că aceste cazuri de boală reprezintă o „criză globală emergentă în domeniul sănătăţii”, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Informații limitate
Nu se știu multe despre motivele pentru care unele persoane, după ce trec prin faza acută a bolii, se refac cu greu şi suferă de simptome persistente, cum ar fi dificultăţi de respiraţie, oboseală extremă şi leziuni cerebrale, precum şi tulburări cardiace şi neurologice.
Deşi un număr semnificativ de persoane suferă de sindromul COVID lung, „informaţiile privind această boală sunt limitate şi se bazează pe un număr mic de pacienţi, urmăriţi pe termen scurt”, au spus spcialiștii ISARIC.
Optimizarea colectării datelor
Este nevoie de optimizarea şi standardizarea colectării şi comunicării datelor clinice între studii şi practica clinică, au adăugat reprezentanții Consorțiului.
Programul de cercetare va începe cu un sondaj în rândul persoanelor care trăiesc cu simptomele persistente ale COVID-19.
Aproape 205 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate de la izbucnirea epidemiei în China, în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP din surse oficiale. Cifra reală, incluzând cazurile neînregistrate, este probabil mult mai mare, în timp ce numărul persoanelor care suferă de COVID-19 de lungă durată este necunoscut.