Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS spune că politica „zero COVID” nu e sustenabilă, China cenzurează criticile

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 11 mai 2022, ora 15:01

Politica „zero COVID”, practicată de autoritățile chineze contra pandemiei, „nu este sustenabilă”, a declarat directorul general al OMS. Pe rețelele sociale, China cenzurează aceste critici.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a dezvăluit că a discutat pe această temă cu mai mulţi experţi chinezi, informează AFP și Agerpres.

vaccinare-china

Când vorbim despre strategia «zero COVID», nu credem că aceasta este sustenabilă, luând în considerare comportamentul virusului la ora actuală şi cel pe care îl preconizăm în viitor (....), iar trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Michael Ryan, rectorul departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, a adăugat că, urmare a creşterii numărului de decese începând din februarie-martie, este firesc ca Guvernul chinez să dorească să reacționeze, „însă toate aceste acţiuni, aşa cum noi repetăm încă de la început, trebuie să fie luate cu respectarea indivizilor şi a drepturilor omului”.

A sosit timpul să apăsăm pe butonul «restart»”, a subliniat Michael Ryan.

El a reamintit totuşi că, pentru o vreme, strategia respectivă i-a permis Chinei să contabilizeze un număr foarte mic de decese, raportat la ansamblul populaţiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, autoritățile chineze au repetat că vor continua să aplice strategia „zero COVID-19”, în pofida frustrării în creştere din metropola Shanghai, ai cărei locuitori izolaţi în locuinţele lor protestează lovind tigăi şi cratiţe în faţa ferestrelor.

China se confruntă în prezent cu cea mai gravă recrudescenţă epidemică înregistrată după primăvara anului 2020 şi continuă să aplice aceeaşi politică sanitară, deşi SARS-CoV-2 a suferit deja mai multe mutaţii şi a devenit mai contagios decât tulpina originală.

Afirmaţiile directorului general al OMS au fost cenzurate în China, la o zi după ce acesta a criticat public politica „zero Covid”, relatează AFP și Agerpres.

Pe platforma de microblogging Weibo, hashtagurile #Tedros şi #OMS nu au mai dat miercuri, 11 martie, niciun rezultat.

Utilizatorii popularei reţele sociale WeChat nu pot redistribui sau prelua un articol de pe contul oficial al ONU, care menţionează criticile şefului OMS. Cu toate acestea, nu este cenzurată discutarea online a subiectului. 

Renunţarea la politica „zero COVID” ar putea duce la 1,6 milioane de decese în ţară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai şi publicat în revista Nature.

OMS trimite 20 de ambulanțe în Ucraina

Israelul renunţă la testele obligatorii COVID pentru călători

Etichete: critici director oms politica zero covid drepturile omului cenzura china

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.