Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS: țigările electronice sunt un pericol pentru tineri

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 28 iulie 2021, ora 17:46

Ţigările electronice şi alte produse similare reprezintă un pericol pentru sănătate, iar folosirea lor trebuie reglementată, avertizează reprezentanții OMS.

Nicotina are  capacitatea de a provoca dependenţă, iar inhalatoarele electronice pe bază de nicotină sunt periculoase şi necesită o mai bună reglementare, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de AFP și preluat de Agerpres.

tigara-electronica

Semnal de alarmă

Ghebreyesus a dezvăluit datele unui nou raport privind lupta împotriva fumatului, realizat împreună cu Bloomberg Philanthropies.

În document se menţionează că producătorii acestor produse, a căror gamă continuă să se extindă, vizează și copiii şi adolescenţii, cu mii de promisiuni tentante - raportul a consemnat 16.000 - şi afirmaţii liniştitoare.

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York, angajat de mult timp în lupta contra fumatului, a denunţat tactica companiilor producătoare de produse pe bază de tutun.

Pe măsură ce vânzările de ţigări scad, companiile de tutun au promovat în mod agresiv noi produse precum ţigările electronice sau produsele pe bază de tutun încălzit şi au exercitat presiune asupra guvernelor pentru a-şi limita reglementările (...) Scopul lor este simplu: să aibă o nouă generaţie dependentă de nicotină”, a spus Michael Bloomberg.

Reglementare dificilă

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, consideră că, în statele în care astfel de produse nu sunt interzise, guvernele ar trebui să adopte „măsuri adecvate pentru a-şi proteja populaţia de pericolul inhalatoarelor electronice pe bază de nicotină şi pentru a preveni utilizarea lor de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile”.

Copiii care folosesc aceste dispozitive sunt mai predispuşi să fumeze mai târziu, au arătat reprezentanții OMS.

Reglementarea acestui domeniu nu este, însă, facilă, fiindcă „aceste produse sunt foarte diverse şi evoluează rapid”, a subliniat dr. Rüdiger Krech, director pentru promovarea sănătăţii în cadrul OMS. „Este unul dintre modurile în care producătorii subminează şi zădărnicesc măsurile de control”, a adăugat el.

Potrivit raportului, 32 de ţări interzic vânzarea acestor inhalatoare electronice de nicotină, iar 79 au adoptat cel puţin o măsură pentru a limita utilizarea lor, cum ar fi interzicerea publicităţii. Totuși, 84 de state nu au adoptat nicio măsură de protecţie.

Etichete: tigari electronice avertisment oms pericol pentru tineri

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.