Newsflash
Internaționale

OMS: Variola maimuței, un risc pentru grupurile vulnerabile

de Dorina Novac - iun. 30 2022
OMS: Variola maimuței, un risc pentru grupurile vulnerabile

OMS a precizat că „transmiterea susținută” a variolei maimuței la nivel mondial ar putea face ca virusul să se răspândească în grupuri cu risc ridicat, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate și copiii.

OMS a declarat, miercuri, că analizează rapoartele privind copii infectați, printre care se numără două cazuri în Marea Britanie, și monitorizează cazurile similare din Spania și Franța. Niciunul dintre cazurile depistate la copii nu a fost grav, scrie Reuters.

variola maimutei

Până în prezent, virusul a fost identificat în peste 50 de țări din afara Africii unde este endemic. De asemenea, numărul cazurilor este în creștere și în șări din Africa, a menționat OMS, solicitând intensificarea testării.

Citește și: OMS: Variola maimuţei nu este o urgenţă sanitară mondială

„Sunt îngrijorat de transmiterea susţinută, deoarece aceasta ar sugera că virusul (se) stabileşte şi s-ar putea răspândi în grupuri cu risc ridicat, inclusiv la copii, persoane imunodeprimate şi la femei însărcinate”, a declarat, miercuri, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing online de la Geneva.

Potrivit unui bilanț al OMS, peste 3.400 de cazuri de variola maimuţei şi un deces au fost înregistrate de la debutul focarului, în luna mai, în mare parte în Europa printre bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi.

De asemenea, au fost înregistrate peste 1.500 de cazuri şi 66 de decese, în acest an, în ţările în care virusul se răspândeşte de obicei.

Directorul general al OMS a apreciat sâmbătă că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, fără a atinge încă stadiul de urgenţă sanitară mondială.

Cu toate acestea, Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că OMS monitorizează îndeaproape focarul şi ar urma să reconvoace comisia cât mai curând posibil pentru o nouă evaluare a situaţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe