Newsflash
Internaționale

Operă creată de Banksy pentru NHS, vândută la un preț-record

de Dorina Novac - mar. 26 2021
Operă creată de Banksy pentru NHS, vândută la un preț-record

Un tablou realizat de artistul Banksy ce înfățișează un băiețel care se joacă cu o păpușă-infirmieră a fost vândut pe 23 martie, la casa de licitații Christie's din Londra, cu peste 16 de milioane de lire sterline.

Opera numită „Game Changer” a fost prezentată în timpul primului val al pandemiei de COVID-19, în mai 2020, la Spitalul Universitar Southampton, potrivit BBC News.

pictura Banksy
Sursă imagine: bbc.com

Lucrarea a fost realizată în semn de omagiu adus angajaților din prima linie din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie pentru efortul depus împotriva pandemiei de COVID-19.

Opera de artă alb-negru a fost vândută, marți, la casa de licitații Christie's din Londra cu 16,7 lire sterline (19,5 milioane de euro / 23,2 milioane de dolari), un record mondial la licitație pentru Banksy, informează dw.com.

Cu toate acestea, o reproducere a lucrării va rămâne în spital.

Valoarea estimată iniţial a operei de artă a fost de 2,5-3,5 milioane de lire sterline.

„Pictura prezintă un băiețel care ridică o asistentă jucărie super-erou ce are brațul întins și o pelerină, în timp ce super-eroii Batman și Spider-Man stau într-un coș. Aceasta a fost donată Spitalului Universitar Southhampton de către artist în mai anul trecut, în semn de apreciere pentru angajații din prima linie din Marea Britanie, în combaterea coronavirusului”, transmite sursa citată.

Se spune că atunci când artisul a donat pictura Spitalului, aceasta a inclus și un mesaj:

„Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți. Sper că această pictură să luminează puțin spațiul, chiar dacă este doar în alb-negru”.

Christie's a precizat că încasările vor fi direcţionate către susţinerea bunăstării personalului şi pacienţilor Spitalului Universitar Southampton, precum și altor organizații din UK.

„Acest dar incredibil va fi de neprețuit pentru a ne ajuta să ne concentrăm pe promovarea și protejarea bunăstării personalului nostru”, a declarat David French, director executiv interimar la University Hospital Southampton.

Licitația care a avut loc la Christie's a marcat împlinirea unui an de la momentul la care premierul Boris Johnson a instituit primul lockdown naţional.

Banksy este un pseudonim pentru un artist graffiti, pictor, regizor și activist politic din Bristol, Marea Britanie. Artistul a debutat la începutul anilor 1990, cu lucrări realizate în spații publice din Bristol și Londra.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe