Newsflash
Internaționale

Operația de cataractă și riscul de demență

de Florentina Ionescu - dec. 7 2021
Operația de cataractă și riscul de demență

Operația de cataractă a fost asociată cu o scădere a riscului de demență, arată un studiu nou, efectuat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Washington.

Cataracta afectează majoritatea adulților aflați la risc de a dezvolta demență, însă acum cercetătorii au descoperit dovezi științifice puternice, care sugerează că operația de cataractă este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta demență. 

operatie cataracta risc dementa
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

 

Studiul ACT (Adult Changes in Thought) este un studiu observațional, realizat la Kaiser Permanente Washington, care include peste 5.000 de participanți cu vârste peste 65 de ani.

Pe baza datelor longitudinale obținute de la peste 3.000 de participanți ai studiului ACT, cercetătorii au descoperi în prezent că acele persoane care au fost supuse unei intervenții chirurgicale pentru cataractă au avut un risc cu aproape 30% mai mic de a dezvolta demență indiferent de cauză, în comparație cu acele persoane care nu au fost operate de cataractă, scrie medicalxpress.com.

Acest risc scăzut a persistat timp de cel puțin un deceniu după momentul efectuării operației de cataractă. În plus, operația de cataractă a fost asociată cu un risc mai scăzut de boală Alzheimer în special (o cauză a unei proporții uriașe din cazurile de demență). Rezultatele acestui studiu au fost publicate în 6 decembrie, în „JAMA Internal Medicine”.

Cu toate acestea, mecanismele prin care operația de cataractă și riscul tot mai scăzut de demență au fost asociate nu au fost determinate de acest studiu, arată sursa citată. Ipoteza cercetătorilor este că persoanele ar putea să obțină o experiență de mai bună calitate în ceea ce privește simțul vederii după operația de cataractă, lucru care ar putea avea un efect benefic în reducerea riscului de demență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe