Newsflash
Internaționale

Opţiune terapeutică nouă pentru NASH

de Dr. Diana Andronache - oct. 29 2021
Opţiune terapeutică  nouă pentru NASH

Terapia cu lanifibranor a demonstrat beneficii semnificative, prin reducerea inflamaţiei și a fibrozei hepatice, comparativ cu placebo.

p1Steatohepatita nonalcoolică (NASH), afecţiune ce rezultă din asocierea mai multor factori, precum rezistenţa la insulină a ţesutului adipos, dezechilibrul adipocitokinelor și inflamaţia sistemică, este asociată cu o rată crescută de morbiditate prin ciroză și carcinom hepatocelular.

Este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale ficatului. Pacienţii cu fibroză hepatică semnificativă (moderată sau avansată) au un risc crescut de evoluţie către ciroză, ceea ce justifică necesitatea farmacoterapiei în cazul lor. Astfel, cercetătorii caută noi metode de tratament pentru NASH,
pentru a reduce gradul de fibroză.

Receptorii activaţi de proliferarea peroxizomilor (PPAR) sunt receptori nucleari cu funcţii-cheie în organism, prin reglarea metabolismului, inflamaţiei și fibrogenezei.

În modelele preclinice, administrarea unui agent agonist pan-PPAR (indol sulfonamidă lanifibranor, IVA337) pare să îmbunătăţească sensibilitatea la insulină și activarea macrofagelor, reducând fibroza hepatică și inflamaţia, cu o eficacitate mai mare decât alţi agoniști PPAR.

Studiul NATIVE și-a propus să evalueze profilul de siguranţă și de eficacitate al lanifibranor, în cazul pacienţilor cu NASH
confirmată prin biopsie, cu activitate avansată a bolii, care nu sunt încă în stadiu de ciroză.

Rezultate promiţătoare

În acest studiu de fază 2, randomizat, placebo controlat, au fost incluși 247 de pacienţi cu vârsta medie de 54 de ani. Ei au primit lanifibranor în doză de 1.200 mg sau 800 mg sau placebo. Rezultatele obţinute arată o îmbunătăţire dependentă de doză a scorului SAF-A (Steatosis, Activity, Fibrosis) și a componentelor sale individuale.

Procentul pacienţilor care au avut o scădere de cel puţin două puncte a scorului SAF-A, fără a fi observată agravarea fibrozei, a fost semnificativ mai mare în grupul pacienţilor care au primit doza de 1.200 mg (55%), comparativ cu grupul pacienţilor care au primit doza de 800 mg (48%) sau
placebo (33%).

NASH este un factor de risc pentru diabetul zaharat tip 2, care este asociat, la rândul său, cu un risc mai mare de fibroză avansată. În cazul pacienţilor cu diabet zaharat care au primit lanifibranor, s-a observat atât îmbunătăţirea profilului histologic, cât și reducerea nivelului de hemoglobină glicozilată.

De asemenea, terapia cu lanifibranor a fost asociată cu creșterea nivelului de HDL colesterol și cu o scădere a nivelului de trigliceride serice. Evenimentele adverse mai frecvent întâlnite în grupul lanifibranor au inclus diaree, greaţă, semne de congestie periferică, anemie și creștere în greutate.

Citiți și: NASH și riscul de cancer


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2036205

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe