Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Opţiune terapeutică nouă pentru NASH

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 29 octombrie 2021

Terapia cu lanifibranor a demonstrat beneficii semnificative, prin reducerea inflamaţiei și a fibrozei hepatice, comparativ cu placebo.

p1Steatohepatita nonalcoolică ( NASH), afecţiune ce rezultă din asocierea mai multor factori, precum rezistenţa la insulină a ţesutului adipos, dezechilibrul adipocitokinelor și inflamaţia sistemică, este asociată cu o rată crescută de morbiditate prin ciroză și carcinom hepatocelular.

Este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale ficatului. Pacienţii cu fibroză hepatică semnificativă (moderată sau avansată) au un risc crescut de evoluţie către ciroză, ceea ce justifică necesitatea farmacoterapiei în cazul lor. Astfel, cercetătorii caută noi metode de tratament pentru NASH,
pentru a reduce gradul de fibroză.

Receptorii activaţi de proliferarea peroxizomilor (PPAR) sunt receptori nucleari cu funcţii-cheie în organism, prin reglarea metabolismului, inflamaţiei și fibrogenezei.

În modelele preclinice, administrarea unui agent agonist pan-PPAR (indol sulfonamidă lanifibranor, IVA337) pare să îmbunătăţească sensibilitatea la insulină și activarea macrofagelor, reducând fibroza hepatică și inflamaţia, cu o eficacitate mai mare decât alţi agoniști PPAR.

Studiul NATIVE și-a propus să evalueze profilul de siguranţă și de eficacitate al lanifibranor, în cazul pacienţilor cu NASH
confirmată prin biopsie, cu activitate avansată a bolii, care nu sunt încă în stadiu de ciroză.

Rezultate promiţătoare

În acest studiu de fază 2, randomizat, placebo controlat, au fost incluși 247 de pacienţi cu vârsta medie de 54 de ani. Ei au primit lanifibranor în doză de 1.200 mg sau 800 mg sau placebo. Rezultatele obţinute arată o îmbunătăţire dependentă de doză a scorului SAF-A (Steatosis, Activity, Fibrosis) și a componentelor sale individuale.

Procentul pacienţilor care au avut o scădere de cel puţin două puncte a scorului SAF-A, fără a fi observată agravarea fibrozei, a fost semnificativ mai mare în grupul pacienţilor care au primit doza de 1.200 mg (55%), comparativ cu grupul pacienţilor care au primit doza de 800 mg (48%) sau
placebo (33%).

NASH este un factor de risc pentru diabetul zaharat tip 2, care este asociat, la rândul său, cu un risc mai mare de fibroză avansată. În cazul pacienţilor cu diabet zaharat care au primit lanifibranor, s-a observat atât îmbunătăţirea profilului histologic, cât și reducerea nivelului de hemoglobină glicozilată.

De asemenea, terapia cu lanifibranor a fost asociată cu creșterea nivelului de HDL colesterol și cu o scădere a nivelului de trigliceride serice. Evenimentele adverse mai frecvent întâlnite în grupul lanifibranor au inclus diaree, greaţă, semne de congestie periferică, anemie și creștere în greutate.

Citiți și: NASH și riscul de cancer

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2036205

Etichete: Steatohepatita nonalcoolica NASH Terapia cu lanifibranor carcinom hepatocelular

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.