Newsflash
Internaționale

Organismul astronauților distruge trei milioane de eritrocite la fiecare secundă

de Florentina Ionescu - ian. 17 2022
Organismul astronauților distruge trei milioane de eritrocite la fiecare secundă

Oamenii de știință au descoperit că organismul astronauților distruge cu cu 54% mai multe globule roșii în spațiu.

Un studiu recent, primul de acest gen, a scos la iveală câteva dintre pericolele pe care le presupune zborul în spațiu și impactul asupra eritrocitelor pentru astronauții care se află în misiuni de lună durată, scrie newatlas.com

astronaut studii eritrocite anemie in spatiu
Fotografie creată de A Koolshooter, de la Pexels

Cercetătorii și-au propus să afle cât mai multe despre o condiție medicală numită „space anemia” (sau anemia din spațiu), iar o astfel de cercetare detaliată are implicații importante pentru viitoarele misiuni de explorare a spațiului. 

Citește și: Medicina spaţială, un domeniu revoluţionar 

„Anemia cauzată de spațiu a fost raportată în mod consistent atunci când astronauții s-au întors pe Pământ din primele misiuni efectuate în spațiu, dar noi nu știam de ce are loc acest tip de anemie. Studiul nostru arată că, după sosirea în spațiu, mai multe eritrocite sunt distruse, iar această distrugere continuă pe toată durata misiunii astronauților”, a declarat dr. Guy Trudel, de la Universitatea din Ottawa.

Anemia cauzată de prezența în spațiu a fost considerată o problemă pe termen scurt, o condiție medicală ce rezultă de pe urma adaptării corpului uman la condițiile din spațiu, mai ales că din cauza lipsei gravitației, fluidele corporale se îndreaptă către partea superioară a corpului astronauților.

Din această cauză, astronauții pierd 10% din lichidul din vasele lor de sânge și s-a presupus până acum că organismul lor distruge 10% din eritrocite pentru a menține lucrurile în regulă, întrucât „rezervele” de eritrocite revin la nivel normal după zece zile petrecute în spațiu.

Însă echipa dr. Trudel a descoperit că efectele spațiului asupra corpului uman au o durată mult mai lungă și că distrugerea globulelor roșii din sânge nu a fost un rezultat al modului în care se mișcă fluidele în corpul astronauților, ci pur și simplu un rezultat al prezenței în spațiu.

Oamenii de știință au măsurat direct gradul de distrugere a eritrocitelor în cazul a 14 astronauți care au luat parte la misiuni în spațiu (cu durata de șase luni), analizându-le respirația. Mai precis, ei au măsurat cantitatea de monoxid de carbon din mostrele luate din respirația astronauților, pentru că o moleculă de monoxid de carbon este produsă de fiecare dată când o moleculă de fier heme, o componentă a eritrocitelor, este distrusă.

Această analiză a scos la iveală faptul că organismul astronauților a distrus trei milioane de eritrocite la fiecare secundă în timpul perioadei de șase luni pe care au petrecut-o pe Stația Spațială Internațională. Acest lucru reprezintă 54% mai mult decât cele două milioane de eritrocite pe care corpul nostru le distruge și le înlocuiește la fiecare secundă, pe Pământ. Aceste efecte au fost observae atât la astronauții de sex feminin, cât și la cei de sex masculin.

Deși nu au fost efectuate măsurători directe ale producției de eritrocite, echipa de cercetători presupune că globulele roșii pierdute au fost rapid înlocuite, pentru că în caz contrar, astronauții ar fi dezvoltat anemie severă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe