Newsflash
Internaționale

Pacient cu cancer pulmonar în fază terminală, salvat de un dublu transplant

de L. Budin - apr. 1 2022
Pacient cu cancer pulmonar în fază terminală, salvat de un dublu transplant

O echipă de medici de la la Northwestern Memorial Hospital din Chicago a reușit recent să realizeze un dublu transplant de plămâni la un pacient cu cancer pulmonar în stadiu avansat.

Intervenția a fost încununată de succes, ceea ce reprezintă o premieră mondială, informează Santé Magazine

interventie-chirurgicala1

Pacientul, pe nume Albert Khoury, în vârstă de 54 de ani, nefumător, a fost diagnosticat cu cancer pulmonar la începutul pandemiei COVID-19, a arătat spitalul american, într-un comunicat.

Primele simptome  - dureri de spate, strănut, frisoane, tuse – au apărut în 2020. Bărbatul a crezut că sunt cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2, dar și-a dat seama că e vorba de o urgență când a început să scuipe sânge. A fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiul 1.

Din cauza valului COVID, nu am putut să încep tratamentul imediat”, a povestit pacientul.

În iulie 2020, cancerul de care suferea a trecut la stadiul 2, iar după chimioterapie, boala a continuat să avanseze.

A fost anunțat că nu va supraviețui – așa că a decis să apeleze la specialiștii de la Northwestern Memorial Hospital. Starea sa de sănătate s-a degradat rapid. A fost internat la Terapie Intensivă, cu pneumonie și septicemie. Medicii au luat atunci decizia transplantului.

În 6 ore, echipa medicală a îndepărtat „mii de miliarde” de celule canceroase din plămânii pacientului, având grijă să nu contamineze țesuturile dimprejur.

Dublul transplant a fost efectuat la data de 25 septembrie 2021. La 6 luni după intervenție, noii plămâni funcționează bine și nu s-a depistat nicio urmă de celule canceroase în organismul pacientului, arată medicii.

Transplanturile pulmonare sunt extrem de rare, sunt foarte puține cazuri semnalate”, a spus dr. Ankit Bharat, șeful secției de chirurgie toracică din cadrul spitalului american.

Specialiștii sunt în general reticenți în a practica acest tip de grefă, fiindcă riscul de recidivă e foarte ridicat, a mai subliniat specialistul.

La ora actuală, pacientul nu are nevoie de oxigen suplimentar și duce o viață normală.

Echipa medicală, la rândul ei, dezvoltă noi protocoale, pentru a determina ce pacienți ar putea fi eligibili pentru acest tip de intervenție.

Prelevare de organe la Spitalul Județean Buzău

Scandal la maternitate: 300 de sugari morți sau cu leziuni cerebrale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe