Newsflash
Internaționale

Pacienții cu noul coronavirus contaminează dormitorul și baia (studiu)

de Florentina Ionescu - mar. 6 2020
Pacienții cu noul coronavirus contaminează dormitorul și baia (studiu)

O nouă cercetare din Singapore arată că noul coronavirus SARS-CoV-2 persistă în camere și în băi, însă din fericire, dezinfectanții îl distrug.

Studiul publicat zilele trecute a arătat că pacienții depistați pozitiv cu noul coronavirus SARS-CoV-2 contaminează extensiv atât dormitorul, cât și baia pe care o folosesc, iar astfel experții subliniază cât de necesar este ca suprafețele atinse des de acești pacienți, căzile și vasul de toaletă să fie curățate și dezinfectate cât mai des.

baie-pacient-coronavirus

Potrivit medicalxpress.com, noul coronavirus SARS-CoV-2 a fost distrus de curățarea suprafețelor de două ori pe zi și de curățarea zilnică a podelelor cu un dezinfectant comun, ceea ce sugerează că măsurile actuale de decontaminare sunt suficiente, atât timp cât oamenii le respectă – aderă la ele.

Cercetarea a fost publicată în JAMA (Journal of the American Medical Association) și un motiv pentru care s-a efectuat acest studiu au fost cazurile din China în care acest virus s-a răspândit extensiv prin spitale, infectând zeci și sute de profesioniști din domeniul sănătății, precum și alți pacienți. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să creadă că, dincolo de a lua infecția (COVID-19) prin tuse, contaminarea din mediul înconjurător a fost și ea un factor important luat în considerare în privința modului de transmitere a virusului.

Camerele pacienților, testate

Cercetătorii de la Singapore's National Centre for Infectious Diseases, împreună cu cei de la DSO National Laboratorie, au analizat cazurile a trei pacienți care au fost ținuți în camere de izolare, în perioada ianuarie-februarie. Apoi au fost prelevate mostre din camerele în care au stat acești pacienți, pe o perioadă de la cinzi zile la o perioadă de peste 2 săptămâni. Camera unui pacient a fost testată înainte de curățenia corespunzătoare, pe când camerele celorlalți pacienți au fost testate după aplicarea măsurilor de dezinfectare.

S-a descoperit că pacientul a cărui cameră a fost testată înainte de curățenie și dezinfectare a contaminat 13 din cele 15 zone care erau supuse analizei, inclusiv un scaun, tăblia patului, o fereastră, podeaua și întrerupătoarele.

Trei din cele cinci zone ale toaletei (băii) au fost, de asemenea, contaminate, inclusiv chiuveta, mânerul ușii și vasul de toaletă, acesta fiind o dovadă și mai clară că fecalele pot fi o cale de transmitere a virusului.

Mostrele prelevate din aerul din încăperi au avut rezultate negative, dar prin probele luate din arii ale sistemului de ventilație a aerului s-au înregistrat rezultate pozitive. Acest lucru sugerează, spun experții, că particulele care poartă virusul ar putea fi transportate de curenții de aer și se pot depune pe sistemul de ventilație.

Cele două camere care au fost testate după curățarea și dezinfectarea suprafețelor nu au avut rezultate pozitive în privința virusului SARS-CoV-2. Concluzia cercetătorilor este că mediul este un potențial factor de transmitere a coronavirusului.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe