Newsflash
Internaționale

Pancreasul artificial schimbă viaţa copiilor cu DZ1

de Dr. Diana Andronache - ian. 28 2022
Pancreasul artificial schimbă viaţa copiilor cu DZ1

Un sistem hibrid cu buclă închisă a îmbunătăţit semnificativ controlul glicemic la copiii foarte mici cu diabet zaharat de tip 1, fără a crește timpul petrecut cu hipoglicemie.

poza1 copyGestionarea diabetului zaharat de tip 1 (DZ1) este o continuă provocare la copiii foarte mici, din cauza variabilităţii foarte mari a dozelor de insulină, a sensibilităţii marcate la insulină, a regimului alimentar și activităţii fizice.

Părinţii se tem cel mai adesea de statusul hipoglicemic din timpul nopţii, ceea ce determină administrarea unor doze mai mici de insulină. De aceea, copiii nu ating ţintele glicemice recomandate sau întâmpină dificultăţi în menţinerea unui controlul glicemic favorabil.

Aceste probleme se asociază cu o calitate redusă a vieţii pentru întreaga familie. Utilizarea dispozitivelor de monitorizare continuă a glucozei și a terapiei cu pompă de insulină este în creștere în rândul copiilor foarte mici.

Acestea au demonstrat o scădere a incidenţei hipoglicemiei severe și a episoadelor de cetoacidoză diabetică. Sistemul hibrid cu buclă închisă, numit și pancreas artificial, are un algoritm care ajustează automat administrarea insulinei în funcţie de nivelul glucozei, monitorizată cu ajutorul senzorilor.

Eficacitatea acestor dispozitive în îmbunătăţirea controlului glicemic în rândul copiilor mai mari și adolescenţilor cu DZ1 a fost demonstrată.

O calitate mai bună a vieţii

Un studiu recent publicat a demonstrat eficacitatea și siguranţa sistemului cu buclă închisă și la grupa de vârstă 1-7 ani, comparativ cu terapia cu pompă de insulină și senzori de monitorizare a glicemiei.

Criteriile-cheie de includere au presupus diagnosticul de DZ1 stabilit cu cel puţin șase luni înainte de înscrierea în studiu, instituirea terapiei cu pompă de insulină timp de cel puţin trei luni înainte de înscriere și o valoare a hemoglobinei glicozilate de cel mult 11%.

Vârsta medie a fost de 5,6 ani. Sistemul hibrid a fost utilizat pe o perioadă de 16 săptămâni, iar apoi a fost folosit tratamentul de control timp de 16 săptămâni.

Intervalul de timp în care glicemia s-a menţinut în intervalul-
ţintă (70-180 mg/dl) a fost cu 8,7 puncte procentuale mai mare în grupul celor trataţi cu sistemul hibrid, comparativ cu cei din grupul de control.

Intervalul de timp în care glicemia a avut o valoare de peste 180 mg/dl a fost cu 8,5 puncte procentuale mai mic atunci când a fost utilizat sistemul hibrid cu buclă închisă.

Perioada de hipoglicemie a fost similară. Diferenţa medie ajustată între cele două grupuri privind valoarea hemoglobinei glicozilate a fost de -0,4 puncte procentuale, semnificativ mai mică cu ajutorul pancreasului artificial.

Citiți și: Scanner de la patiserie, folosit în depistarea cancerului




Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2111673

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe