Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Particule de plastic, descoperite în placente

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 10 mai 2021, ora 12:03

Microplasticul a fost descoperit în placentele unor bebeluși nenăscuți, relatează presa străină. Impactul asupra sănătății este necunoscut, dar există temeri legate de posibile leziuni pe termen lung.

Particulele microscopice de plastic au fost dezvăluite în placentele unor bebeluși nenăscuți pentru prima dată, scrie www.theguardian.com, iar cercetătorii spun că acest lucru este „un motiv de mare îngrijorare”. 

placenta descoperire microplastic

Impactul pe care îl are microplasticul asupra sănătății în corpul uman este încă necunoscut, dar oamenii de știință spun că microplasticul transportă substanțe chimice care ar putea cauza daune pe termen lung sau ar putea deregla dezvoltarea sistemului imunitar al fătului. Particulele de plastic au o probabilitate de a fi consumate sau de a pătrunde în respirația viitoarelor mame, mai scrie sursa citată.

Particulele de plastic au fost descoperite în placentele a patru femei sănătoase care au avut sarcini normale și nașteri normale. Microplasticul a fost detectat atât în partea fetală, cât și în partea dinspre mamă a placentei, precum și în membrana în interiorul căreia se dezvoltă fătul.

The Guardian mai scrie că 12 particule de plastic au fost descoperite. Doar aproximativ 4% din fiecare placentă a fost analizată, ceea ce sugerează că numărul total de particule de plastic a fost mult mai mare. Toate particulele analizate au fost de fapt particule de plastic care au fost vopsite în albastru, roșu, oranj sau roz și ar putea proveni din ambalaje, vopseluri sau cosmetice ori produse de îngrijire personală.

Microplasticul a a vut, în mare, 10 microni ca dimensiune (0,01 mm), ceea ce înseamnă că particulele sunt suficient de mici pentru a fi transportate în fluxul sanguin. Particulele ar fi putut să pătrundă în corpul bebelușilor, dar oamenii de știință nu au putut să evalueze acest aspect.

„Este ca și cum ai avea un bebeluș cyborg: nu este compus doar din celule umane, ci dintr-o combinație de entități biologice și anorganice. Mamele au fost șocate”, a declarat Antonio Ragusa, director de obstetrică și ginecologie la spitalul  San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma, cel care a condus acest studiu.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul „Environment International”. Concluzia cercetătorilor a fost: 

„Datorită rolului crucial al placentei în susținerea dezvoltării fătului și în faptul că acționează ca o interfață cu mediul exterior, prezența unor particule de plastic potențial dăunătoare este un motiv de mare îngrijorare. Trebuie efectuate studii mai aprofundate pentru a evalua dacă prezența microplasticului poate declanșa răspunsuri imune sau dacă poate duce la eliberarea unor substanțe chimicie toxice contaminante, ducând astfel la vătămare”.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: placenta poluare microplastic microplastic bebelusi particule plastic microparticule microparticule plastic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.