Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Paturile spitalicești care au părți din cupru țin bacteriile la distanță

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 11 noiembrie 2019, ora 17:34

Potrivit Societății Americane de Microbiologie, paturile spitalicești fabricate din cupru, din secțiile de Terapie Intensivă, adăpostesc în medie cu 95% mai puține bacterii decât paturile standard din unitățile spitalicești.

Un studiu nou a arătat că paturile cu structură din cupru, din unitățile spitalicești, de la terapie intensivă, au pe ele mai puține bacterii decât paturile obișnuite. În plus, aceste niveluri reduse de risc se mențin pe perioada șederii pacienților în spital. Cercetarea care a ajuns la aceste concluzii a fost publicată recent în jurnalul „Applied and Environmental Microbiology

pat spital

Infecțiile dobândite în spital îmbolnăvesc aproximativ 2 milioane de americani, anual, și tot ele ucid aproape 100.000 de americani, a explicat coautorul studiului, Michael G. Schmidt, profesor de microbiologie și imunologie.

Paturile din spitale se numără printre cele mai contaminate suprafețe din unitățile de îngrijire a pacienților. Potrivit dr. Michael G. Schmidt, citat de Science Daily, în ciuda eforturilor depuse de lucrătorii din acest domeniu, paturile nu sunt nici curățate suficient de des, nici suficient de bine.

Până recent, paturile pacienților care au incluse suprafețe de cupru – despre care se știe de multă vreme că țin bacteriile la distanță și că le distrug – nu au fost disponibile în scop comercial.

Totodată, potrivit aceleiași surse, nimeni nu s-a gândit să creeze paturi de spital pentru îngrijirea pacienților acuți care să permită ca toate suprafețele la risc să fie încapsulate în cupru.

Pe baza rezultatelor pozitive obținute în trialurile anterioare, am lucrat pentru a produce un pat complet încapsulat în cupru. Am fost nevoiți să convingem producătorii că riscul de a depune acest efort a meritat”, a subliniat dr. Michael G. Schmidt.

Grilajele și părțile din plastic au mai multe bacterii

Acest studiu in situ a comparat contaminarea relativă a paturilor din secțiile de terapie intensivă care erau echipate cu grilaje de cupru, cu tăblii de cupru și cu alte zone din acest metal cu paturile clasice spitalicești (cele cu suprafețe de plastic). Aproape 90% dintre mostrele de bacterii prelevate de pe grilajele de plastic aveau concentrații de bacterii care depășeau nivelurile considerate sigure.

Concluziile trase de dr. Michael G. Schmidt sunt că aceste rezultate ale studiului indică faptul că paturile cu segmente din cupru, care au proprietăți antibacteriene, pot să ajute personalul medical în lupta contra infecțiilor. Ele îi ajută să mențină suprafețele igienice, reducând potențialul risc de transmitere a bacteriilor.

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/

Etichete: infectii pat spital bacterii microbiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.