Newsflash
Internaționale

Pentru a preveni rezistența la antimicrobiene, copiii trebuie vaccinați

de Florentina Ionescu - apr. 30 2020
Pentru a preveni rezistența la antimicrobiene, copiii trebuie vaccinați

Vaccinarea în copilărie poate fi un aliat puternic împotriva rezistenței la antimicrobiene în țările cu venituri medii și mici, arată o analiză nouă condusă de cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley.

În numeroase țări din lume, folosirea excesivă a antibioticelor duce la proliferarea unor bacterii extrem de rezistente, care au evoluat pentru a supraviețui la expunerea la antimicrobiene. Astfel, oamenii sunt mai vulnerabili în fața unor boli precum malaria, tuberculoza și pneumonia, scrie medicalxpress.com.

vaccin tari venituri medii si mici

Un studiu nou a arătat că imunizarea cu două vaccinuri des întâlnite -  vaccinul pneumococic conjugat și vaccinurile pentru infecțiile cu rotavirusuri – reduce semnificativ ratele de infecții respiratorii acute și de diaree în cazul copiilor mici în țările cu venituri medii și scăzute. Prin urmare, pentru că mai puțini copii se îmbolnăvesc sau dezvoltă boli severe, tot mai puțini dintre ei primesc un tratament cu antibiotice.

„În prezent, aproape toate țările au dezvoltat sau se află în proces de a dezvolta planuri naționale de acțiune pentru a se adresa acestei crize pe care o reprezintă rezistența la antibiotice în fața sistemelor de sănătate, însă există foarte puține dovezi că astfel de intervenții sunt eficiente. Prin oferirea cifrelor brute referitoare la impactul substanțial care a fost obținut cu doar aceste două vaccinuri, munca noastră de cercetare demonstrează că vaccinurile ar putea fi printre intervențiile care să fie puternic prioritizate”, a declarat Joseph Lewnard, profesor asistent de epidemiologie la UC Berkeley și autorul principal al cercetării.

Folosind datele din studiile demografice și studiile de sănătate din 78 de țări cu venituri medii și mici, cercetătorii au descoperit că vaccinurile pentru rotavirus și cel pneumococic previn o proporție estimată de 19,7% dintre infecțiile respiratorii acute tratate cu antibiotice și 11,4% dintre episoadele de diaree tratate cu antibiotice în cazul copiilor cu vârsta sub 5 ani.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe