Newsflash
Internaționale

Pericolul ascuns în spectacolele cu artificii

de Dr. Alina SIMACHE - iul. 17 2020
Pericolul ascuns în spectacolele cu artificii

Artificiile eliberează diferite metale în aer în urma exploziei, acestea putând afecta plămânii, arată un studiu publicat recent.

ArtificiiMetalele eliberate în aer generează multitudinea de culori asociate spectacolelor cu artificii. Totuși, cercetări recente sugerează că acestea sunt responsabile și de creșterea semnificativă a ROS (specii reactive de oxigen), și de promovarea inflamaţiei, atât în cazul experimentelor in vitro, cât și in vivo, conform unui studiu publicat în Particle and Fibre Toxicology.

„Deși oamenii cunosc riscul de leziuni fizice provocate de artificii, profesioniștii având grijă deosebită în manipularea acestora, ei ar trebui să conștientizeze și riscurile potenţiale de inhalare a unor niveluri crescute de metale toxice”, a declarat prof. Terry Gordon, de la NYU School of Medicine, citat de Reuters.

Totuși, profesorul Gordon susţine că pericolul nu este atât de mare încât să fie necesară eliminarea completă a spectacolelor de artificii, sugerând că este suficient ca oamenii să fie precauţi în special în situaţiile cu expunere prelungită.


Notă autor:

Bibliografie:
1. Reuters
2. Popular Fireworks Release Toxic Metals Into the Air-Medscape-Jul 02, 2020.
3. Hickey, C., Gordon, C., Galdanes, K. et al. Toxicity of particles emitted by fireworks. Part Fibre Toxicol 17, 28 (2020). https://doi.org/10.1186/s12989-020-00360-4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe