Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Persoanele cu grupa de sânge A, risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 22 martie 2021, ora 14:15

Persoanele cu grupa sangvină A prezintă un risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2 și de a dezvolta o formă severă a bolii, arată două studii realizate recent.

Dr. James Szymanski de la Montefiore Medical Center a declarat, pentru Reuters Health, că cele două studii sunt complementare, scrie Medscape.

grupa A

„Studiul nostru evidențiază faptul că grupa de sânge A poate conferi un risc mai mare de infectare, în timp ce celălalt studiu oferă o posibilă explicație a modului în care acest lucru se întâmplă. Acest studiu oferă dovezi că receptorul RBD al virusului SARS-CoV-2 interacționează direct cu celulele epiteliale respiratorii prin antigenul grupei sanguine A”, a precizat coautor al unuia dintre rapoarte.

Potrivit sursei citate, studiile viitoare ar trebui să confirme legătura dintre grupul sanguin ABO și SARS-CoV-2 și să caracterizeze mecanismele biologice specifice care stau la baza acestuia.

Dr. Szymanski și colegii săi au analizat datele electronice ale evidenței medicale la aproape 5.000 de pacienți (vârsta medie, 62 de ani; aproximativ 48% bărbați) spitalizați sau cu o vizită la urgență care au primit un rezultat pozitiv al testului de acid nucleic pentru SARS-CoV-2 din 10 martie 2020 - 8 iunie 2020, conform unui raport în publicația Transfusion.

A crescut rata mortalității pentru grupa sanguină A

Pentru a estima riscul general în funcție de tipul ABO și de a ține seama de riscurile concurente de mortalitate și de externare din spital, echipa a calculat funcția de incidență cumulativă pentru fiecare eveniment.

Astfel, grupa de sânge de tip A a fost asociată cu un risc crescut de deces la pacienții cu COVID-19 comparativ cu grupa de sânge de tip O (HR, 1,17) și de tip B (HR, 1,32).

O altă echipă condusă de dr. Sean Stowell de la Brigham and Women's Hospital, Boston, a efectuat o serie de experimente de laborator pentru a înțelege mecanismul prin care antigenele grupelor de sânge - în special cele din grupa A - ar putea influența riscul de infecție cu SARS-CoV-2.

Echipa de cercetători a studiat proteina SARS-CoV-2 RBD, partea virusului care se leagă de celulele gazdă. Aceștia au testat antigenele sintetice ale grupelor de sânge pe celulele respiratorii și celulele roșii din sânge găsite în grupele de sânge A, B și O și au analizat modul în care domeniul RBD al SARS-CoV-2 a interacționat cu fiecare tip de grup sanguin.

Ei au descoperit că RBD avea o preferință puternică pentru legarea de grupa sanguină A (dar nu și de alte grupe de sânge) numai pe celulele respiratorii, nu pe celulele roșii din sânge. Rezultatele studiului au fost publicate în Blood Advances.

La fel ca și dr. Szymanski, dr. Stowell a declarat pentru Reuters Health că „rămâne de stabilit dacă tipul grupului sanguin influențează cu adevărat riscul de infecție cu SARS-CoV-2”.

Etichete: grupa de sange infectie cu SARS-CoV-2 decese covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.