Newsflash
Internaționale

Pfizer permite ca medicamentul său anti-COVID să ajungă în țările sărace

de L. Budin - nov. 18 2021
Pfizer permite ca medicamentul său anti-COVID să ajungă în țările sărace

Compania Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară, care permite ca pastila sa anti-COVID să fie distribuită şi în țările cu venituri mici, de îndată ce va fi autorizată.

Medicamentul Pfizer numit Paxlovid acționează ca un inhibitor de protează. Este conceput pentru a bloca o enzimă de care virusul are nevoie pentru a se multiplica, informează BBC. Când pastila este luată în același timp cu o doză slabă dintr-un alt medicament antiviral, numit ritonavir, virusul rămâne mai puțin timp în organism. 

paxlovid-pfizer

Tratamentul combinat funcționează într-un mod ușor diferit față de cel conceput de Merck, care induce erori în codul genetic al virusului.

Anunţul privind acordul de licență voluntară a fost făcut de Pfizer şi de Medicines Patent Pool (MPP), creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid, informează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Producătorii de medicamente generice cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii, a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul unei conferinţe de presă.

La începutul lunii noiembrie, Pfizer a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332 a fost eficient în proporţie de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces la adulţii cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Prin acest acord, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-COVID, Molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficienţă ridicată.

Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, cât timp COVID-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe