Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Pisicile și sănătatea

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 6 august 2021

Analiza genomică a ADN-ului felinelor domestice, dar și al celor sălbatice pare să conţină răspunsuri importante privind dilemele sănătăţii umane.

      pisica

  Dr. Leslie Lyons, veterinar și expert în genetica felinelor, a explicat că genomul acestora este asemănător cu cel uman, iar studiul pe care l-a condus ar putea ajuta la înţelegerea mai bună a ADN-ului uman. De exemplu, remdesivir, o moleculă importantă în combaterea COVID-19, a fost utilizat cu succes iniţial pentru o afecţiune apărută la pisici și cauzată de un alt coronavirus. Până în acest moment se știe că faţă de pisici, câinii sunt diagnosticaţi mult mai frecvent cu cancer.

        Analiza genomului felin poate elucida motivul pentru care acestea fac doar anumite tipuri de cancer, iar datele pot fi comparate cu cele valabile pentru oameni. Dr. Lyons explică faptul că au efectuat diferite studii ce au inclus mai multe specii de feline: au analizat carcinomul cu celule de tranziţie la pisicile pescar, cecitatea moștenită la pisicile cu „picioare negre” (black-footed cats), boala polichistică renală la pisicile Pallas.

        De exemplu, leoparzii de zăpadă au probleme oculare severe, cel mai probabil ca urmare a cosangvinizării în grădinile zoologice. Înţelegerea genomului acestor feline poate duce la stoparea transmiterii afecţiunilor respective în cadrul grădinilor zoologice și în același timp poate ajuta oamenii diagnosticaţi cu aceleași boli.

https://www.nytimes.com/2021/07/28/science/cats-genome-health.html

Etichete: pisici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.