Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Poluarea aerului ne scurtează viața cu 3 ani (studiu)

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 4 martie 2020, ora 11:47

O „pandemie” de poluare a aerului, spun cercetătorii, scurtează viețile oamenilor, la nivel mondial, cu o medie de trei ani. Totodată, poluarea aerului este cauza a 8,8 milioane de decese premature, anual, spun experții.

Potrivit unui studiu publicat zilele trecute în jurnalul „Cardiovascular Research”, dacă s-ar elimina acel „cocktail” toxic de molecule (particule în suspensie) care pătrund în plămânii noștri, particule rezultate din arderea combustibililor fosili, a petrolului și a cărbunilor, în acest mod am putea recâștiga un an de viață, scrie medicalxpress.com

poluarea-aerului-studiu-scurteaza-viata-3-ani

Autorul care a condus studiul, Jos Lelieveld de la Max Planck Institute in Mainz, din Germania, a declarat pentru AFP:

Poluarea aerului este un risc major pentru sănătatea publică, fiind chiar un risc mai mare decât fumatul. Mare parte din nivelul poluării poate fi evitată, prin înlocuirea combustibililor fosili cu surse de energie regenerabilă”.

Cât de periculoasă este poluarea

Comparată cu alte cauze ale deceselor premature, poluarea aerului ucide de 19 ori mai mulți oameni, anual, decât ucide malaria, de nouă ori mai mulți oameni decât ucide HIV/SIDA și de trei ori mai mulți oameni decât ucide consumul de alcool, a mai arătat studiul citat.

Bolile arteriale coronariene și AVC-ul sunt responsabile de aproape jumătate dintre decesele premature, iar afecțiunile pulmonare și alte boli netransmisibile (diabetul, hipertensiunea arterială) sunt responsabile de o proporție mare din restul de decese premature. Doar 6% din proporția mortalității ce iese la iveală de pe urma aerului poluat se datorează cancerului pulmonar.

O „pandemie”

Oamenii de știință amintesc că poluarea a început să fie din ce în ce mai puțin în centrul atenției.

„Rezultatele noastre arată că există o «pandemie cauzată de poluarea aerului». Atât poluarea aerului, cât și fumatul sunt factori ce pot fi preveniți, dar în ultimele decenii, tot mai puțină atenție a fost îndreptată în direcția poluării, comparativ cu atenția acordată fumatului, în special în rândul medicilor cardiologi”, a declarat Thomas Munzel de la Max Planck Institute, din cadrul departmentelor de chimie și cardiologie.

Țările în care durata de viață este mai scurtă

Potrivit studiului, cea mai afectată regiune de poluare este Asia, unde speranța de viață este redusă cu 41, ani în China, cu 3,9 ani în India și cu 3,8 ani în Pakistan. În unele zone ale acestor țări, aerul toxic are efecte și mai grave. De exemplu, într-o zonă din India (în Uttar Pradesh), particulele extrem de mici și poluante reduc speranța de viață cu până la 8,5 ani.

Potrivit sursei citate, dintre țările mai bogate, fostele state sovietice au cea mai periculoasă poluare. Printre țările menționate cu un grad ridicat de poluare, foste membre ale URSS se află Bulgaria, Ungaria și România.

Sursa foto: rawpixel.com

Etichete: poluarea aerului poluare atmosferica poluare cu praf poluare cu pulberi poluare rata de mortalitate mortalitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.