Newsflash
Internaționale

Poluarea aerului poate afecta evoluția pacienților cu COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 21 2020
Poluarea aerului poate afecta evoluția pacienților cu COVID-19

O cercetare nouă sugerează că poluarea aerului ar putea avea un efect asupra numărului de decese de pe urma COVID-19.

O echipă de cercetători de la Aarhus University din Danemarca și de la University of Siena din Italia a explorat posibila asociere dintre poluarea aerului și boala cauzată de virusul SARS-CoV-2. Studiul publicat recent în „Environmental Pollution” a descoperit o corelație clară între poluarea aerului și rata de deces de pe urma COVID-19 în Italia, scrie medicalnewstoday.com.

poluare covid19

Oamenii de știință au reușit să identifice unii dintre factorii care pot afecta letalitatea COVID-19, iar printre acești factori se numără afecțiunile preexistente, vârsta persoanei infectate și sexul.

Autorii lucrării publicate în „Environmental Pollution” au descoperit o posibilă corelație pe care oamenii de știință nu au abordat-o în trecut: o legătură între poluarea aerului și numărul deceselor de pe urma COVID-19. Această corelație a devenit clară când cercetătorii au analizat situația din Italia.

Cifrele oficiale de la guvernul italian arată o variație semnificativă în ceea ce privește letalitatea virusului SARS-CoV-2, în funcție de zonele geografice. Potrivit acestor date, regiunile nordice ale Italiei, cum ar fi Lombardia sau Emilia Romagna au înregistrat o rată a letalității de 12%. În restul țării, rata de letalitate a fost de aproape 4,5%.

Cercetătorii sugerează, astfel, că poluarea aerului este un posibil alt factor care ar putea explica această variație. Pe lângă faptul că zonele acestea au o rată de deces semnificativ mai mare de pe urma COVID-19, Lombardia și Emilia Romagna au totodată și unele dintre cele mai mari niveluri ale poluării, nu doar din Italia, ci din toată Europa.

Oamenii de știință au folosit date de la un satelit al NASA și de la un indice european de calitate a aerului - European Environment Agency’s Air Quality Index. Cele două seturi de date au arătat o imagine clară și exactă a poluării relative a aerului în diferite zone geografice ale Europeu.

Pe lângă faptul cp sunt centre majore pentru producția industrială, care sunt o cauză principală a poluării aerului, autorii acestui studiu subliniază că anumite condiții geografice și climatice din nordul Italiei agravează poluarea aerului. Tot ei spun că poluarea poate să stagneze aici, în comparație cu alte zone ale țării.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe