Newsflash
Internaționale

Posibilă asociere între SARS-CoV-2 și boala Parkinson

de Florentina Ionescu - dec. 20 2021
Posibilă asociere între SARS-CoV-2 și boala Parkinson

O proteină a virusului SARS-CoV-2 interacționează cu o proteină implicată în boala Parkinson, arată un studiu recent al oamenilor de știință din American Chemical Society.

Cazurile recente despre pacienți relativ tineri care au avut COVID-19 și care au dezvoltat boala Parkinson în decurs de săptămâni de la contractarea virusului SARS-CoV-2 i-au determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă ar putea să existe o legătură între cele două boli. 

proteine legatura covid si boala parkinson
Credit foto: ACS Chemical Neuroscience 2021

 

Acum, cercetătorii au publicat rezultatele unui studiu nou în „ACS Chemical Neuroscience” și au arătat că, cel puțin în testele de laborator, N-proteina virusului SARS-CoV-2 interacționează cu o proteină neuronală numită alfa-sinucleină și accelerează formarea de amiloid, o proteină care a fost implicată în boala Parkinson, scrie medicalxpress.com.

Se știe că, pe lângă simptomele respiratorii, SARS-CoV-2 poate cauza probleme neurologice, cum ar fi pierderea mirosului, dureri de cap și „ceață pe creier”.

Cu toate acestea, încă este un subiect dezbătut dacă aceste simptome sunt cauzate de virusul care a intrat în creier sau dacă simptomele sunt cauzate, în schimb, de semnalele chimice eliberate în creier de sistemul imunitar, drept răspuns la virusul SARS-CoV-2.

Pierderea mirosului este este un simptom comun care este legat de boala Parkinson. Acest fapt, precum și cazurile raportate de boală Parkinson la pacienții cu COVID-19, i-au determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă proteinele componente ale virusului SARS-CoV-2 ar putea declanșa agregarea alfa-sinucleinei în amiloid. Astfel, cercetătorii au ales să studieze două dintre cele mai abundente proteine ale virusului SARS-CoV-2: proteina spike (S) care ajută virusul să pătrundă în celule și proteina N (proteina nucleocapsidică) care încapsulează genomul ARN în interiorul virusului.

În experimentele făcute recent, cercetătorii au arătat că proteinele N și alfa-sinucleina interacționează în mod direct și că cel puțin trei sau patru copii ale alfa-sinucleinei se leagă de fiecare N-proteină. Mai multe detalii despre experimentele realizate, pe medicalxpress.com.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe