Newsflash
Internaționale

Posibilă metodă contraceptivă nouă pentru femei

de Florentina Ionescu - feb. 9 2022
Posibilă metodă contraceptivă nouă pentru femei

Un antigen care inhibă activitatea PSA ar putea fi utilizat ca spermicid la nivel vaginal, iar eficacitatea pare a fi mai bună decât a substanțelor utilizate în prezent.

Deși există deja spermicide, această metodă nu este eficientă în proporție de 100%. De aceea, oamenii de știință și-au propus să dezvolte o alternativă mai bună și mai eficientă, sub forma unei soluții care se aplică pe cale vaginală și care menține spermatozoizii „prinși” în lichidul seminal, scrie newatlas.com

spermatozoizi metoda contraceptiva studiu anticorp
Fotografie creată de Deon Black, de la Pexels

În mod normal, lichidul seminal este ejaculat sub formă de gel, dar se lichefiază rapid odată ce intră în vagin. Procesul de lichefiere este declanșat la scurt timp după ejaculare, arată sursa citată, în principal de către o enzimă din spermă, cunoscută ca antigenul specific prostatic (PSA). Secretat de prostată, PSA descompune proteinele ce ar forma gelul în spermă, care se numesc semenogeline.

În efortul de a împiedica lichefierea, o echipă de cercetători de la Washington State University a analizat un anticorp care inhibă activitatea PSA.

Testele efectuate pe probele de spermă umană proaspăt recoltată au arătat că anticorpul într-adevăr a împiedicat lichefierea spermei, menținând în interiorul ei majoritatea spermatozoizilor. În plus, spermatozoizii care au reușit să scape din această „capcană” au avut o reducere subtilă a motilității.

Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, atât pentru a se descoperi efectele adverse nedorite, cât și pentru a se descoperi alți inhibitori care ar putea fi incluși în aceast metodă, alături de anticorpul respectiv. În cele din urmă, cercetătorii speră ca rezultatul final să ducă la un produs fără hormoni, non-toxic, ce va fi vândut în curând.

„Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest anticorp într-o metodă contraceptivă pentru femei, accesibilă, care ar putea fi disponibilă la cerere, ceea ce înseamnă că femeile ar putea să cumpere metoda direct, de la raft”, a declarat profesorul asociat Joy Winuthayanon, autorul senior al lucrării de cercetare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe