Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Posibilă soluţie pentru cei care așteaptă un transplant

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 29 octombrie 2021

Chirurgii americani au transplantat cu succes un rinichi provenit de la porc unui pacient aflat în moarte clinică.

3

Rinichiul a fost prelevat de la un animal care a fost modificat genetic pentru a preveni respingerea acestuia de organismul uman. Specialiștii, care intenţionează să publice o lucrare pe acest subiect, spun că este cel mai complex experiment efectuat până acum în domeniu. Teste similare au fost realizate folosind primatele, dar nu și subiecţii umani. Utilizarea porcilor pentru transplant nu reprezintă o noutate, valvele provenite de la aceștia utilizându-se deja pe scară largă.

        Intervenţia chirurgicală a durat două ore și s-a desfășurat la Centrul Medical Langone Health de la Universitatea din New York. Specialiștii au monitorizat rinichiul în următoarele două zile și au efectuat diferite teste. Coordonatorul experimentului, dr. Robert Montgomery, a explicat că rinichiul funcţiona normal, ca în cazul unui transplant cu donator uman compatibil. Chirurgii au transplantat și o parte din timusul prelevat de la porc, considerând că acest organ ar putea elimina eventualele celule care s-au opune acceptării rinichiului de către organism. Dr. Montgomery, el însuși primitorul unei inimi transplantate, subliniază că este nevoie de soluţii pentru persoanele care așteaptă un organ, deși recunoaște că munca sa poate fi considerată controversată. Aproximativ 40% din numărul de persoane înscrise pe liste de așteptare mor prematur, din cauza lipsei unui donator compatibil.

Etichete: transplant rinichi porc

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.