Newsflash
Internaționale

Poziția favorabilă pentru ca pastilele să își facă efectul rapid

de Florentina Ionescu - aug. 19 2022
Poziția favorabilă pentru ca pastilele să își facă efectul rapid

Un studiu nou sugerează că medicamentele vor funcționa mai rapid dacă sunt administrate în timp ce persoana stă întinsă pe partea dreaptă.

Potrivit acestui studiu nou, citat de newatlas.com, o pastilă luată în timp ce persoana stă întinsă pe partea dreaptă se va dizolva în stomac de 2,3 ori mai rapid decât dacă ar fi înghițită în timp ce persoana stă în picioare. 

studiu pilule tablete luate stand pe partea dreapta
Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pilula-pastila-ine-in-maini-medic-7195189/

Atunci când luați o pilulă, cu siguranță vă doriți ca medicamentul să acționeze cât mai repede posibil. Așa că potrivit unui nou studiu, administrarea tabletelor în timp ce stați întins pe partea dreaptă va ajuta la acțiunea mai rapidă a medicamentului.

În majoritatea cazurilor, atunci când o pastilă este ingerată, ea nu începe să acționeze până când substanțele din compoziția ei nu sunt ejectate din stomac în intestin. Pilorul, care face legătura între stomac și partea superioară a intestinului, este localizat către partea de jos a stomacului. Prin urmare, cu cât pilula ajunge mai adânc în interiorul stomacului, cu atât mai curând se va dizolva și va fi ejectată.

Studiul a fost condus de profesorul Rajat Mittal, iar o echipă condusă de acesta, de la  Johns Hopkins University, și-a propus să afle ce poziție a corpului ar funcționa cel mai bine pentru ca pastilele să își facă efectul în cel mai scurt timp.

Astfel, cercetătorii au creat un model pe computer al stomacului uman, cunoscut sub numele de StomachSim. Acel model simulează ceea ce se întâmplă in interiorul stomacului pe măsură ce alimentele (sau, în acest caz, o pastilă) sunt ingerate.

Datorită formei asimetrice a stomacului uman, cercetătorii au descoperit că dacă persoana stă întinsă pe partea dreaptă, această poziție a permis ca pilula să se dizvolve de 2,3 ori mai repede decât dacă ar fi fost înghițită în timp ce persoana stătea în picioare.

Cu alte cuvinte, dacă o pilulă înghițită în timp ce stați în picioare ar avea nevoie de 23 de minute ca să se dizolve, dacă veți sta întins în pat pe partea dreaptă, pastila va avea nevoie de doar 10 minute pentru a se dizolva. Cea mai proastă alegere este să stați întins pe partea stângă, pentru că pastila ar avea nevoie de 100 de minute pentru a se dizolva.

Desigur, nu ar trebui să vă ridicați în picioare imediat ce ați înghițit pastila. Profesorul Rajat Mittal a declarat pentru site-ul menționat că deși absorbția ar putea varia în funcție de tipul de pilulă, modelul de pe computer sugerează că persoanele ar trebui, în general, să rămână întinse pe partea dreaptă pe o perioadă de cam jumătate de oră după ce înghit medicamente cu acțiune rapidă, așa cum sunt antialgicele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe