Newsflash
Internaționale

Prea puțini copii cu anemie cu celule în seceră au parte de screening pentru AVC

de Florentina Ionescu - sept. 22 2022
Prea puțini copii cu anemie cu celule în seceră au parte de screening pentru AVC

Un studiu recent arată că prea puțini copii americani care suferă de siclemie (anemie cu celule în seceră) beneficiază de screening pentru AVC ori îngrijire pentru această condiție.

Potrivit unui studiu dat publicității marți, prea puțini copii din Statele Unite ale Americii care suferă de siclemie (numită și anemie cu celule în seceră) beneficiază de un screening atât de necesar pentru AVC, scrie The Associated Press

copil

Studiul a descoperit că mai puțin de jumătate dintre copiii aceștia beneficiază de screening și doar aproximativ jumătate dintre ei sau chiar mai puțini obțin un tratament care să îi poată ajuta în managementul durerii și al anemiei.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a făcut public studiul și a cerut ca acestor copii să li se facă screening într-o mai mare măsură și să li se acorde tratament în mai bună măsură.

Un tip de boală cu celule în seceră, această anemie (numită și siclemie) reprezintă o cauză principală a accidentului vascular cerebral la copii. Boala poate scurta speranța de viață cu mai mult de 20 de ani și poate duce la complicații, a spus un reprezentant al CDC, dr. Karen Remley.

„Aceste complicații sunt prevenibile – nu inevitabile”, a declarat dr. Karen Remley.

Boala cu celule în seceră este un grup de tulburări moștenite în care globulele roșii din sânge – care sunt în mod normal rotunde – se întăresc, devin „lipicioase” și au formă de seceră. Forma anormală a acestor celule afectează fluxul sanguin, lucru care poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi infecțiile, durerea și alte complicații, arată sursa citată. Mai bine de 90% din numărul estimat de 100.000 de americani cu siclemie sunt persoane afro-americane.

Cercetarea dată publicității săptămâna aceasta a inclus 3.300 de copii cu anemie cu celule în seceră în anul 2019. Studiul a scos la iveală că 47% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani și 38% dintre copiii cu vârste între 10 și 16 ani au avut parte de o ecografie pentru a li se verifica circulația sângelui și pentru a li se evalua astfel riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe