Newsflash
Internaționale

Precauția în utilizarea telefoanelor mobile și a rețelelor wireless rămâne esențială

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 8 2022
Precauția în utilizarea telefoanelor mobile și a rețelelor wireless rămâne esențială

Un articol publicat în finalul lunii martie (1) prezintă rezultatele unui studiu privind unul dintre potențiale riscuri ale utilizării telefoanelor mobile.

Studiul a fost realizat prospectiv și a concluzionat că utilizarea telefonului celular, în condiții obișnuite, nu crește riscul apariției unor tumori cerebrale. Autorii menționează și că ar fi necesar ca în cadrul unor studii viitoare să fie evaluate situațiile în care subiecții utilizează foarte frecvent telefonia mobilă, precum și relația cu noile tehnologii wireless.

utilizare telefon mobil

 

Autorii consideră că utilizatorii telefoanelor mobile trebuie să fie consiliați pentru a reduce expunerile inutile, ca o măsură de precauție. 
În același timp, ar fi de luat în seamă și alte opinii, spre exemplu cea publicată în Viața Medicală (2), precum și comentarii apărute relativ rapid după apariția articolului menționat (3).

Studiu Oxford: Nicio legătură între folosirea telefonului mobil și tumorile cerebrale

Se atrage atenția asupra următoarelor aspecte: una dintre limitele importante ale studiului respectiv este faptul că a monitorizat doar persoane de sex feminin de vârstă mijlocie și mai în vârstă, persoane care folosesc mai puțin frecvent telefoanele mobile, iar în cazul cohortei de studiu durata utilizării telefonului mobil a fost redusă (doar 18% dintre utilizatori vorbind la telefon timp de 30 de minute sau mai mult, în fiecare săptămână).

Studiul publicat a fost criticat și de organizația non-guvernamentală Environmental Health Trust (3) care pune în discuție faptul că foarte mulți cetățeni utilizează telefonul mobil sau rețelele wireless multe sau foarte multe ore pe zi și că sunt și alte peste 30 de studii epidemiologice de avut în vedere.

Bibliografie:

1. https://academic.oup.com/jnci/advance-article/doi/10.1093/jnci/djac042/6554484?login=false

2. https://viata-medicala.ro/hi-tech-gadgets/psihologul-alexandru-plesea-telefonul-mobil-scade-eficienta-aparatelor-medicale-15713

3. https://www.medscape.com/viewarticle/971214?reg=1

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe