Newsflash
Internaționale

Predicția spitalizărilor în insuficiența cardiacă

de Dr. Mădălina Badea - mar. 6 2020
Predicția spitalizărilor în insuficiența cardiacă

Monitorizarea dispozitivelor implantabile cardiace a permis o mai bună prezicere a riscului de agravare a insuficienței cardiace și o scădere a necesității de spitalizare pentru acești pacienți. Acum, rezultate similare pot fi obținute cu ajutorul unui dispozitiv neimplantabil – este vorba de un senzor cutanat dezvoltat de cercetătorii americani, arată un studiu publicat în Circulation*.

spitalizare-insuficienta-cardiacaStudiile care au evaluat capacitatea de monitorizare și de prezicere a riscului de agravare a insuficienței cardiace și a necesității de spitalizare au avut rezultate promițătoare. Acestea au început cu studiul MUSIC din 2012 și au continuat utilizând progresele științifice privind dimensiunea senzorilor, facilitatea utilizării acestora, durata de viață a bateriilor, amplificate de progresele din domeniul inteligenței artificiale.

Noul studiu propune utilizarea unui senzor aplicat pe tegument care transmite date prin Bluetooth către telefonul mobil. Astfel au fost înregistrate semnele vitale din primele 72 de ore post-externare, pentru a crea un model de bază, într-o stare compensată.

Ulterior a fost urmărită evoluția pacientului, raportată la aceste caracteristici de bază, algoritmul putând identifica dacă starea acestuia s-a îmbunătățit ori s-a agravat. Sistemul poate emite avertizări atunci când caracteristicile clinice se înrăutățesc peste un anumit prag.

Studiul a urmărit 100 de pacienți până la maximum 90 de zile după externare și a înregistrat 24 de spitalizări pentru insuficiență cardiacă în această perioadă. Sistemul a emis avertizări privind agravarea stării clinice cu 6,5 zile anterior respitalizării, în medie, cu o sensibilitate de 76-87,5% și o specificitate de 85%.

Autorii studiului estimează că aproximativ jumătate dintre spitalizări ar putea fi evitate prin intervenție terapeutică precoce. Următorul pas ar fi efectuarea unui studiu prospectiv randomizat care să valideze utilitatea acestei tehnici noninvazive de monitorizare pe scară largă


Notă autor:

*https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.119.006513

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe