Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Premieră: mandibulă imprimată 3D la un pacient cu cancer de cap și gât

Viața Medicală
L. Budin marţi, 16 august 2022, ora 11:27

Cercetătorii olandezi au imprimat 3D o mandibulă din titan și au implantat-o, în premieră, unui pacient care suferea de cancerul capului și gâtului.

Intervenția a fost încununată de succes, notează publicațiile de specialitate.

implant-mandibula
Sursă foto: Mobius 3D Technologies/ The Netherlands Cancer Institute

 

Cancerul capului și gâtului necesită adesea intervenții chirurgicale complexe la nivelul maxilarului, notează Top Santé. Tehnicile de reconstrucție prezintă și o serie de dezavantaje  - însă o abordare inedită, dezvoltată de Institutul olandez al cancerului (NKI), schimbă datele problemei, arată publicația EurekAlert! a Asociației Americane pentru Dezvoltarea Științei (AAAS).

După rezecția mandibulei, în cancerele ORL, reconstrucția se realizează cu grefe osoase și plăcuțe metalice. Însă opțiunea nu este perfectă și prezintă efecte secundare pe termen lung.  

După cercetări care au durat patru ani, specialiștii olandezi par să fi găsit modalitatea care ar permite ocolirea grefei osoase – aceasta din urmă fiind o intervenție complexă, care necesită restabilirea conexiunii sanguine.

Olandezii au pus la punct un sistem pentru realizarea unei „proteze pe măsură” din titan, prin imprimare 3D, dezvoltată de Mobius 3D Technologies. Proteza reproduce la perfecție osul rezecat, are aceeași greutate și are și un efect estetic superior pentru pacient.

Aplicarea mandibulei 3D a fost un succes, iar cercetătorii speră ca tehnica să poată fi folosită și pentru alte părți ale capului – o opțiune care ar putea fi disponibilă pe piață în 2023/2024, arată EurekAlert!

Studiu : 2-5 minute de mișcare după masă ar putea preveni riscul de diabet

Etichete: cercetare olandeza implantare mandibula 3d cancer de cap si gat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.