Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Premiile Nobel: 5 lucruri pe care trebuie să le știți

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 3 octombrie 2022, ora 10:53

Începutul lunii octombrie este sinonim cu sezonul decernării premiului Nobel pentru diferite categorii.

Începutul lui octombrie este momentul în care comitetele de experți din Stockholm și Oslo anunță numele câștigătorilor a cleor mai prestigioase premii din lume. Anul acesta, sezonul premiilor Nobel începe luni, 3 octombrie, când este anunțat câștigătorul la categoria medicină și fiziologie

Astăzi vor fi anunțați câștigătorii premiului Nobel pentru medicină 

Alfred Nobel2
Alfred Nobel - sursa foto: commons.wikimedia.org

Iată câteva informații interesante și, totodată, esențiale despre Premiul Nobel, pe care fiecare dintre noi ar fi bine să le cunoască.

Cine a creat Premiile Nobel?

Premiile acordate în medicină, fizică, chimie, literatură și pace au fost stabilite prin dorința lui Alfred Nobel, o personalitate marcantă din Suedia și inventatorul dinamitei, scrie The Associated Press. Primele premii Nobel au fost acordate în anul 1901, la cinci ani după moartea lui Alfred Nobel.

Cine sunt cei care știu cine va câștiga Premiul Nobel și de ce?

De mai bine de 50 de ani, regulamentul premiilor Nobel interzice juraților să discute deliberările lor cu privire la cine va câștiga. Așă că probabil va trece un timp până când vom ști cu siguranță cum jurații și-au ales variantele câștigătoare pentru anul 2022 și cine a fost pe lista lor scurtă cu nominalizații.

Cine poate nominaliza un candidat la Premiul Nobel?

Mii de oameni din întreaga lume sunt eligibili pentru a înainta nominalizări pentru Premiile Nobel. Printre aceștia se află profesori universitari, cei care contribuie la crearea legilor, laureați anteriori ai premiilor Nobel și chiar membri din comitetul premiilor Nobel.

Care este legătura cu Norvegia?

Premiul Nobel pentru Pace este prezentat în Norvegia, pe când celelalte premii la celelalte categorii sunt înmânate câștigătorilor în Suedia. Acesta este modul în care Alfred Nobel și-a dorit să fie înmânate. Motivele lui exacte sunt necunoscute, dar în timpul vieții lui Alfred Nobel, Suedia și Norvegia au fost unite într-o uniune, care a fost dizolvată în 1905.

De ce este nevoie pentru a câștiga un Premiu Nobel?

În primul rând, de răbdare, arată publicația citată. Oamenii de știință sunt nevoiți, adeseori, să aștepte decenii până când munca lor este recunoscută de jurații din componența Premiilor Nobel, întrucât aceștia vor să se asigure că orice descoperire rezistă testului timpului.

Etichete: alfred nobel premiul nobel medicina fiziologie castigatori premiul nobel suedia norvegia

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC