Newsflash
Internaționale

Prevenirea recurenţei AVC

de Dr. Diana Andronache - nov. 5 2021
Prevenirea recurenţei AVC

Terapia cu ticagrelor scade riscul de AVC recurent în cazul pacienţilor cu deficit al enzimei CYP2C19, comparativ cu clopidogrel.

Printre pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic minor acut sau un accident ischemic tranzitor (AIT), riscul unui alt accident vascular cerebral în decurs de trei luni de la evenimentul iniţial este de aproximativ 5-10%. Dubla terapie antiplachetară, clopidogrel în asociere cu aspirină, s-a dovedit a fi mai eficientă decât aspirina administrată în monoterapie în reducerea evenimentelor ulterioare la această categorie de pacienţi, potrivit studiilor CHANCE și POINT. Clopidogrelul necesită însă conversie în metabolitul său activ, la nivelul citocromului hepatic p450 (CYP), fiind mai puţin eficient în prevenirea secundară a accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor care au un genotip particular, definit printr-un deficit al enzimei CYP2C19, una dintre enzimele CYP450, responsabilă de metabolizarea clopidogrelului.

Ticagrelor, un antagonist oral reversibil care blochează direct receptorul plachetar P2Y12 și care nu necesită activare metabolică pentru efectul său antiplachetar, poate avea efecte cel puţin similare în inhibarea agregării plachetare precum clopidogrel. Studiul CHANCE-2 a fost astfel conceput pentru a evalua eficacitatea tratamentului cu ticagrelor și aspirină în reducerea riscului de AVC, comparativ cu clopidogrel și aspirină, în cazul pacienţilor cu antecedente de AVC sau AIT și deficit enzimatic.

Strategii ghidate de genotip

Un eveniment cu rezultat primar definit ca un nou accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic în decurs de 90 de zile a fost documentat la 191 de pacienţi (6%) din grupul ticagrelor-aspirină și la 243 de pacienţi (7,6%) din grupul clopidogrel-aspirină. Un eveniment vascular, definit ca AVC, AIT, infarct miocardic sau deces de cauză vasculară, a fost documentat la 7,2% dintre pacienţii trataţi cu ticagrelor și la 9,2% dintre pacienţii trataţi cu clopidogrel. Evenimentele hemoragice, moderate sau severe, au fost similare între cele două grupuri. Incidenţa episoadelor de sângerare, de orice tip, a fost însă mai mare în grupul ticagrelor (5,3%) comparativ cu grupul clopidogrel (2,5%).

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2111749

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe