Newsflash
Internaționale

Prevenţia leziunilor cerebrale traumatice

de Dr. Diana Andronache - mar. 5 2021
Prevenţia leziunilor cerebrale traumatice

FDA a aprobat recent utilizarea unui dispozitiv conceput pentru a proteja copiii cu vârstă peste 13 ani în timpul activităţilor sportive împotriva leziunilor cerebrale traumatice.

Leziunea cerebrală traumatică reprezintă consecinţa unui impact la nivelul capului, care îi transmite, brusc, energie ce determină accelerare, decelerare sau rotaţie. În funcţie de evoluţia sa temporală, leziunea cerebrală posttraumatică poate fi clasificată ca primară (apare în momentul impactului) sau secundară (evoluează pe parcursul a câteva ore sau zile de la momentul impactului, ca o consecinţă a complicaţiilor sistemice). Există mai multe clasificări care pot facilita deciziile iniţiale de management terapeutic în cazul acestor leziuni.

poza 2 copy

Un grup de medici au creat un dispozitiv simplu, dar inovator, care, purtat în jurul gâtului, poate contribui la reducerea mișcării creierului în cutia craniană. Q-Collar poate ajuta la stabilizarea creierului prin aplicarea unei presiuni ușoare pe venele jugulare. Această presiune crește ușor volumul de sânge în interiorul creierului, ameliorând astfel compresia ţesutului cerebral în cazul unui impact.

Conform datelor de pe site-ul CDC (Centers for Disease Control), în intervalul 2006-2014, numărul prezentărilor la camera de gardă, al spitalizărilor și deceselor apărute în urma traumatismelor cerebrale a crescut cu 53%. Aprobarea FDA se bazează pe rezultatele mai multor studii, care au obiectivat modificări structurale semnificative, prin examinare imagistică tip rezonanţă magnetică, în cazul sportivilor cu traumatism cranio-cerebral care nu au purtat acest dispozitiv. Nu au fost documentate evenimente adverse. Medicii recomandă însă efectuarea activităţilor sportive cu multă prudenţă.


Notă autor:

1. https://qcollar.ca/pages/research
2. https://www.medscape.com/viewarticle/946560

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe