Newsflash
Internaționale

Primul ghid de diagnostic și tratament al SII

de Dr. Diana Andronache - ian. 8 2021
Primul ghid de diagnostic și tratament al SII

În American Journal of Gastroenterology a fost publicat primul ghid de diagnostic și tratament al sindromului de intestin iritabil.

Sindromul de intestin iritabil (SII sau, în engleză, IBS) reprezintă cea mai frecventă tulburare digestivă funcţională întâlnită în practica clinică. Tabloul clinic cuprinde simptome precum durere difuză, meteorism abdominal și modificarea tranzitului intestinal (diaree, constipaţie).

Clasificarea în funcţie de aspectul macroscopic al scaunului, conform Bristol Stool Scale, este următoarea: IBS-D (SII cu predominanţa diareii), IBS-C (SII cu predominanţa constipaţiei) și IBS-mixt. Simptomele de alarmă (scădere în greutate semnificativă, prezenţa de sânge în scaun, durere abdominală intensă asociată cu febră, diaree persistentă) indică necesitatea efectuării unor investigaţii paraclinice amănunţite.

        Ca algoritm de diagnostic, ghidul dezvoltat de American College of Gastroenterology (ACG) recomandă efectuarea testelor serologice pentru a exclude boala celiacă în cazul pacienţilor cu IBS-D. De asemenea, la aceeași categorie de pacienţi, care nu au simptome de alarmă, se recomandă efectuarea investigaţiilor biologice (calprotectina și lactoferina din materiile fecale, proteina C reactivă) pentru a exclude boala inflamatorie intestinală.

        Nu este recomandată testarea de rutină a materiilor fecale pentru identificarea agenţilor patogeni enterici. De asemenea, nu se recomandă efectuarea de rutină a endoscopiei digestive inferioare, în cazul pacienţilor cu simptomatologie sugestivă pentru SII care nu au semne de alarmă și au vârsta mai mică de 45 de ani.

        Ghidul recomandă o strategie de diagnostic pozitivă, și nu de excludere, pentru a scurta timpul până la iniţierea tratamentului și a reduce astfel costurile.

Tratamentul, general și individualizat

        În ceea ce privește tratamentul SII, opţiunile terapeutice recomandate cuprind modificări ale regimului alimentar, administrarea de antidepresive triciclice și terapie psihosomatică.

        Nu se recomandă medicamente antispastice, probiotice, polietilen glicol sau transplant fecal.

        În cazul pacienţilor cu IBS-C, se recomandă utilizarea activatorilor de canale de clor și a agoniștilor de guanilat ciclază. În cazul pacienţilor cu IBS-D, opţiunile terapeutice cuprind sechestranţi ai acizilor biliari, rifaximină și agoniști/antagoniști opioizi, iar în cazul femeilor cu diaree refractară severă, se poate administra alosetron.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe