Newsflash
Internaționale

Primul medicament generic pentru sugarii cu HIV ajunge în Africa

de Dr. Alina SIMACHE - dec. 11 2020
Primul medicament generic pentru sugarii cu HIV ajunge în Africa

O tabletă cu gust de căpșuni va fi disponibilă în ţările din Africa în următorul an pentru copiii infectaţi cu HIV, aceasta fiind prima variantă generică pentru sugari a unui preparat antiretroviral esenţial în tratamentul acestei afecţiuni.

Deși aproximativ 1,7 milioane de copii sunt infectaţi cu HIV la nivel mondial, numai jumătate dintre aceștia au acces la resursele terapeutice adecvate, iar 100.000 de copii mor anual din cauza SIDA. În plus, este dificilă administrarea eficientă a medicamentelor la copii din cauza gustului amar sau a dozării incorecte generate de strivirea tabletelor pentru adulţi. „Pentru mulţi dintre acești copii, virusul HIV este supresat parţial din cauza lipsei disponibilităţii medicamentelor eficiente care să fie agreabile și adaptate corect pentru aceștia”, a declarat Herve Verhoosel, purtătorul de cuvânt al UNITAID, o organizaţie internaţională care investește în metode inovative pentru diagnosticarea și tratarea infecţiei cu HIV/SIDA. Potrivit Reuters, UNITAID și Clinton Health Access Initiative au ajuns deja la o înţelegere cu producătorii Viatris și Macleods în privinţa preţului formulei pediatrice a preparatului dolutegravir.

        Tratamentul HIV de linia întâi este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii copiilor cu vârsta de cel puţin 4 săptămâni și care cântăresc 3 kilograme, însă disponibilitatea acestuia era limitată în cazul sugarilor din cauza lipsei existenţei unei formule adecvate. Costul estimativ pentru terapia combinată va fi de 120 de dolari în cazul tratamentului anual al unui copil, în comparaţie cu valoarea actuală de 480 de dolari, ceea ce va schimba drastic accesul la tratament în ţările slab dezvoltate, potrivit UNITAID. Primele tablete vor fi disponibile în prima jumătate a anului 2021 în Benin, Kenya, Malawi, Nigeria, Uganda și Zimbabwe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe