Newsflash
Internaționale

Primul test de salivă din lume care a detectat un cancer la gât

de Florentina Ionescu - mai 13 2020
Primul test de salivă din lume care a detectat un cancer la gât

Un simplu test de salivă dezvoltat de oamenii de știință de la Queensland University of Technology (QUT) a detectat precoce un cancer la gât la o persoană care nu prezenta niciun simptom ori semn clinic al bolii.

cancer gat depistare test saliva HPV

Potrivit medicalxpress.com, se crede că acesta ar fi primul test de acest gen din lume, primul test non-invaziv care a detectat ADN-ul HPV într-o mostră de salivă luată de la o persoană infectată considerată sănătoasă. Infecția persistentă cu virusul Papiloma uman (HPV) este în prezent principala cauză a cancerului orofaringian.

„Seria de teste de salivă a tras un semnal de alarmă și a detectat un cancer precoce înainte ca persoana să fi avut orice fel de simptom. Acest lucru a permis îndepărtarea amigdalei palatine care avea în interior un cancer de doi milimetri, doar printr-o intervenție chirurgicală locală”, a declarat profesorul asociat Chamindie Punyadeera, de la QUT Faculty of Health, cel care a dezvoltat testul de salivă împreună cu dr. Kai Tang, potrivit sursei citate.

Tot profesorul Chamindie Punyadeera a explicat că incidența cancerelor din zona gâtului cauzate de tulpinile de HPV cu risc oncogen înalt este în creștere în țările dezvoltate și, din păcate, acest cancer este adeseori descoperit doar când se află într-un stadiu mai avansat, când pacienții necesită un tratament complicat și cu un impact mare asupra calității vieții lor. Până acum, spune acesta, nu a existat un test de screening pentru acest tip de cancer orofaringian.

În plus, profesorul Punyadeera a spus că descoperirea a fost făcută în timpul unui studiu de prevalență pentru HPV care a inclus 665 de indivizi sănătoși. Pentru a efectua acest test, tot ceea ce trebuie să facă o persoană este să ofere o mostră de salivă. Când testul arată prezența ADN-ului tulpinii HPV-16, el este repetat și dacă prezența HPV-16 este persistentă într-o anumită perioadă de timp, oamenii de știință încep să suspecteze că ar fi de fapt vorba de un cancer nedescoperit încă.

„Persoana la care am raportat această descoperire în acest studiu a avut un rezultat pozitiv consistent la ADN-ul de HPV-16 pe o perioadă de 36 de luni, cu o creștere constantă a nivelului de ADN al tulpinii HPV-16 după testarea efectuată la 6 luni, la 12 luni și la 36 de luni. S-a descoperit că pacientul avea un carcinom cu celule scuamoase de 2 mm în amigdala palatină stângă, tratat prin tonsilectomie. Acest lucru i-a oferit pacientului nostru o șansă mare de vindecare cu acest tratament direct. De la intervenția chirurgicală, la acest pacient nu a mai existat nicio dovadă a prezenței ADN-ului de HPV-16 în salivă”, a explicat acesta.

Potrivit profesorului Punyadeera, acesta a fost primul caz de diagnostic histologic confirmat vreodată la un pacient asimptomatic cu cancer de gât, diagnosticat cu un test de screening de salivă. Tot el spune că sunt necesare studii de validare mai ample pentru a confirma acest rezultat.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe