Newsflash
Internaționale

Prin tratarea hipertensiunii poate fi redus riscul de demență?

de Florentina Ionescu - nov. 8 2022
Prin tratarea hipertensiunii poate fi redus riscul de demență?

Potrivit Asociației Americane a Inimii, aproape jumătate dintre adulții din Statele Unite au hipertensiune arterială, și doar unul din cinci adulți americani își ține tensiunea arterială sub control adecvat.

O cercetare nouă arată că, cu cât tensiunea arterială a unei persoane este ținută sub control, cu atât mai mic este riscul ca acea persoană să dezvolte declin cognitiv sau demență, scrie Medical News Today.

Hipertensiunea arterială necontrolată poate avea ca rezultat un risc mai mare pentru declin cognitiv sau demență, precum și un risc mai mare de boală cardiovasculară. Prin urmare, este esențial ca tensiunea arterială necontrolată să fie identificată și tratată cu ajutorul modificărilor în stilul de viață și/sau cu medicație. 

tensiune arteriala risc dementa
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/medic-doctor-monitorizare-pacient-7108344/

 

O cercetare nouă, publicată în „Circulation”, sugerează că sănătatea optimă a creierului și sănătatea optimă a inimii sunt dobândite în cel mai bun scenariu atunci când presiunea sistolică (numărul de sus de pe tensiometrele electronice) a unei persoane este menținută în mod constant sub control, decât atunci când această presiune oscilează.

Cercetătorii au analizat datele obținute de la 8.415 persoane dintr-un trial numit SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), care a comparat tratamentul intensiv cu tratamentul standard pentru presiunea sistolică în rândul persoanelor cu hipertensiune.

Cercetătorii au măsurat și au notat tensiunea arterială a participanților la începutul studiului și apoi o dată pe lună, pe perioada celor trei luni de urmărire. Ei au determinat astfel valorile în țintă, folosind primele trei luni de măsurare a tensiunii arteriale.

În acest studiu, cercetătorii au definit valorile țintă pentru controlul intensiv al TA ca fiind între 110 și 130 mmHG și valoarea standard pentru un bun control fiind cuprinsă între 120 și 140 mmHg.

La începutul studiului, cercetătorii au evaluat statusul cognitiv al participanților pentru a se asigura că aceștia nu aveau declin cognitiv și nici demență. Apoi participanții au mai fost supuși unor evaluări ale statusului cognitiv de două ori în timpul perioadei de follow-up, pentru a se determina dacă participanții sufereau de declin cognitiv sau de demență probabilă.

După o perioadă de cinci ani de urmărire, analiza a arătat că persoanele care și-au menținut valorile presiunii sistolice în intervalul țintă au avut o probabilitate mai mică de a fi diagnosticați cu demență probabilă.

Ce implicații au rezultatele acestui studiu pentru pacienți? Dr. Anjali N Patel, neurolog cognitiv la Atlantic Neuroscience Institute din cadrul Overlook Medical Center, a declarat pentru Medical News Today că trialul clinic SPRINT „a evaluat adulții vârstnici cu hipertensiune și cu un alt factor de risc cardiovascular, cum ar fi boala cronică de rinichi, pentru a determina dacă scăderea tensiunii sistolice până la 120 mmHg în loc de 140 mmHg a oferit orice fel de beneficii”.

„În general, cercetătorii au descoperit că participanții au avut mai puține infarcturi miocardice, mai puține accidente vasculare cerebrale și mai puține decese de pe urma evenimentelor cardiace. În analizarea aprofundată a datelor, cercetătorii au descoperit că scăderea intervalului țintă al tensiunii arteriale pe o perioadă prelungită a fost asociată cu un risc mai scăzut de demență probabilă”, a declarat pentr MNT dr. Anjali N Patel, care nu a fost implicat în această cercetare.

Totuși, dr. Patel a subliniat că la acei pacienți cu fibrilație atrială și hipertensiune arterială, un interval țintă mai mic pentru tensiunea arterială ar putea crește „riscul de demență probabilă”.

Aceasta a mai spus că în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, medicii care le acordă îngrijiri medicale primare sau medicii cardiologi ar trebui să lucreze ca o echipă pentru a descoperi cele mai bune obiective și pentru a alcătui o îngrijire personalizată, special creată pentru acei indivizi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe