Newsflash
Internaționale

Protest fără precedent în Canada

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 4 2022
Protest fără precedent în Canada

Un convoi de tiruri a traversat Canada pentru a protesta faţă de măsurile privind obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 și faţă de măsurile impuse de autorităţi.

protesteDupă instituirea obligativităţii vaccinării camionagiilor care treceau graniţa SUA-Canada a fost creat „Convoiul libertăţii” (Freedom Convoy). Măsura a fost implementată luna aceasta de prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, și presupune carantinarea șoferilor nevaccinaţi la întoarcerea în ţara de domiciliu.

Extrem de nemulţumită de această nouă măsură, o coaliţie a conducătorilor de tiruri a hotărât să protesteze, considerând astfel că șoferilor li se încalcă libertatea și liberul arbitru.

Convoiul și-a început drumul din vestul ţării și a câștigat din ce în ce mai mulţi adepţi. Sute de suporteri, cetăţeni nemulţumiţi de politicile prim-ministrului Trudeau, s-au alăturat camionagiilor și protestului. Sute de camioane și de alte vehicule au pornit pe șosele și au câștigat susţinători pe măsură ce au traversat ţara.

Protestul neobișnuit a atras atenţia și celor de peste hotare, inclusiv persoanelor publice precum Donald Trump Jr., fiul fostului președinte american. Protestatarii, ajunși în Ottawa, au decis să staţioneze în această zonă, iar cererile lor au evoluat de la anularea hotărârii privind obligativitatea vaccinării la trecerea frontierelor până la anularea tuturor măsurilor de acest gen de la nivel naţional.

„Vrem să fim liberi și vrem să avem posibilitatea de a alege din nou și vrem speranţă – ceea ce Gurvernul ne-a luat”, a explicat unul din protestatari, camionagiu care a condus aproximativ 115 km doar pentru a se alătura acestei mișcări.

Protestul s-a desfășurat fără incidente, iar poliţia a urmărit toate evenimentele pentru a asigura buna desfășurare a manifestărilor. Însă autorităţile se tem de faptul că extremiștii au fost atrași în această mișcare și că este posibil ca protestele să degenereze în orașul Ottawa.

Peste 80% din populaţia canadiană – vaccinată

În general, canadienii au fost de acord cu toate măsurile obligatorii privind vaccinarea, peste 80% din populaţie fiind vaccinată cu schema completă. Astfel, prim-ministrul Trudeau a considerat că această mișcare a convoiului de camionagii este reprezentativă doar pentru o minoritate din populaţie.

Însă convoiul a primit susţinerea conservatorilor, aceștia considerând că protestul este un simbol al diviziunii populaţiei și oboselii acumulate de canadieni în cei doi ani de pandemie.

Alianţa Camionagiilor Canadieni estimează că 85-90% dintre cei 120.000 de camionagii canadieni care traversează graniţele sunt vaccinaţi. Reprezentanţii asociaţiei au declarat că protestatarii nu ar fi conectaţi în mod direct cu industria transporturilor.

În plus, alianţa nu susţine protestele convoiului și consideră că industria trebuie să se adapteze la obligativitatea vaccinării. Problema principală este faptul că majoritatea produselor – alimente, haine, electronice – sunt transportate cu ajutorul camioanelor, însă prim-ministrul nu arată că ar dori să renunţe la această măsură, considerând vaccinarea o măsură-cheie în combaterea pandemiei de COVID-19. Pe de altă parte, protestatarii rămân în Ottawa până la găsirea unei soluţii.

Citiți și: Transplantul revoluţionar, etica actului medical


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-60164561

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe