Newsflash
Internaționale

Pudra proteică, pericol pentru sănătate

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 15 2021
Pudra proteică, pericol pentru sănătate

Medicii trag un semnal de alarmă privind o nouă practică populară printre cei care consumă suplimente înainte de antrenamente.

2_1

Din ce în ce mai multe persoane preferă ca înainte de antrenamentul la sala de sport să consume suplimentele sub formă de pudră ca atare, fără să le mai dilueze în apă, așa cum recomandă producătorii. Cercetătorii atrag atenţia că acest obicei are din ce în ce mai mulţi adepţi, fiind promovat prin intermediul reţelelor sociale, în special TikTok.

        Aceste suplimente conţin de regulă o cantitate crescută de aminoacizi, vitamine și alte ingrediente precum cafeina, fiind destinate stimulării organismului și conferind o doză suplimentară de energie înainte de antrenamente. Există riscuri asociate supradozajului în cazul acestor suplimente, pentru că o doză crescută de cafeină poate determina efecte secundare cardiovasculare, palpitaţii sau aritmii cardiace. O măsură dintr-o asemenea pudră proteică poate conţine cafeină cât cinci căni de cafea, au avertizat cercetătorii de la Centrul Medical pentru Copii Cohen din New York; de aceea consumul lor este asociat cu creșterea tensiunii arteriale și a pulsului. Inhalarea accidentală a pudrelor se asociază cu riscul de înecare, apariţia unei infecţii de căi aeriene sau pneumonie.

        În Marea Britanie, aceste produse sunt reglementate drept alimente, și nu medicamente, iar anumite produse au fost retrase de pe piaţă pentru că ar fi conţinut amfetamină sintetică și un alt stimulant, sinefrină. Un influencer din SUA a povestit pe reţeaua TikTok că a suferit un infarct miocardic pe care îl leagă de consumul acestor pudre fără dizolvarea lor prealabilă în apă.

        Pentru a evalua impactul acestei practici, cercetătorii au analizat 100 de videoclipuri de pe TikTok care au utilizat hashtagul „preworkout”. Doar opt dintre cei analizaţi au utilizat pudrele proteice corespunzător și le-au dizolvat în apă, în prealabil. Peste 30 au preferat „dry scooping”, adică au consumat pudra pur și simplu, nediluată. Aceștia au strâns în total peste opt milioane de aprecieri. Medicii reamintesc necesitatea unei hidratări zilnice corespunzătoare și a consumului pudrei proteice în cantităţi moderate și conform indicaţiilor de preparare.


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-58827342

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe