Newsflash
Internaționale

Raport: 2021 a fost un an de haos climatic în Europa

de L. Budin - apr. 26 2022
Raport: 2021 a fost un an de haos climatic în Europa

Europenii au îndurat, în 2021, cea mai călduroasă vară din istoria înregistrărilor, dar și incendii de vegetaţie și inundaţii devastatoare, arată un raport al Copernicus Climate Change Service.

Acestea sunt rezultatele unui raport realizat de oameni de ştiinţă din UE, publicat recent, informează Reuters și Agerpres. Raportul, publicat anual de Copernicus Climate Change Service (C3S), este redactat pe baza observaţiilor satelitare, a măsurătorilor de pe teren şi a modelărilor computerizate pentru a oferi o perspectivă asupra climei de pe continent.

inundatii

Temperaturile din timpul verii au fost cu circa 1 grad Celsius peste media ultimelor trei decenii, iar în Italia s-au înregistrat temperaturi de 48,8 grade Celsius - un posibil record pentru întreaga Europă.

Un val puternic de caniculă s-a abătut peste regiunea mediteraneeană și a provocat declanşarea unor incendii de vegetaţie severe, care au pârjolit peste 800.000 de hectare, în ţări precum Grecia, Turcia şi Italia. În acelaşi timp, precipitaţii record au provocat inundaţii devastatoare pe teritoriul Belgiei şi în vestul Germaniei, care au dus la moartea a peste 200 de persoane.

„Ne confruntăm cu o mulţime de provocări”, a spus Mauro Facchini, directorul Copernicus Unit din cadrul UE.

El a precizat că temperaturile record din 2021 şi vremea extremă conturează nevoia urgentă ca statele să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră în scopul evitării unei încălziri suplimentare, care ar declanşa alte evenimente meteo distructive.

Pe plan global, ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istorie. Cu toate acestea, în 2021, temperaturile au fost puţin mai mici în comparaţie cu anii recenţi, fiindcă valorile au fost temperate de fenomenul La Niña. Acesta duce la răcirea apelor mărilor în regiunea de nord a globului.

Deşi statele şi-au luat angajamentul prin Acordul de la Paris din 2015 să limiteze creşterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cele mai multe au eşuat în a înregistra un progres suficient, iar anul trecut emisiile globale de dioxid de carbon au revenit în forţă după o scădere temporară, indusă de pandemie, arată raportul.

Raport : nivelul de metan în atmosferă a atins valori record

Substanțele chimice din crema de protecţie solară se acumulează în flora marină

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe