Newsflash
Internaționale

Raport de supraveghere despre HIV/SIDA, publicat recent

de Florentina Ionescu - dec. 1 2021
Raport de supraveghere despre HIV/SIDA, publicat recent

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA este marcată în fiecare an la 1 decembrie. Anul acesta OMS și CDC au publicat un raport cu datele cele mai recente despre această boală, la nivel european.

Un nou raport care marchează Ziua Mondială de combatere a SIDA a fost publicat în colaborare de Biroul Regional al OMS pentru Europa și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). 

raport hiv tari varste

Documentul arată o scădere de 14% în ce privește rata cazurilor noi diagnosticate cu HIV între anii 2019 și 2020, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul www.euro.who.int. Această scădere se datorează în mare parte testării mult mai scăzute pentru HIV în timpul anului 2020, scădere cauzată de restricțiile impuse de COVID-19 și de perturbarea serviciilor medicale.

Aceasta este o situație alarmantă, luând în considerare faptul că în ultimul deceniu, noile infecții cu HIV au fost pe o pantă ascendentă în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Datele prezentate în acest raport indică faptul că numărul persoanelor din această regiune a lumii care trăiesc cu o infecție nediagnosticată cu HIV este în continuă creștere.

În ciuda subdiagnosticării și subraportării în 2020, 104.765 de infecții noi cu HIV au fost diagnosticate în 46 dintre cele 53 de țări ale Regiunii Europene a OMS, inclusiv 14.971 din țările care fac parte din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European. Acest lucru se traduce prin 11,8 noi infecții diagnosticate la o populație de 100.000, în general, în regiunea europeană.

În raportul intitulat „HIV/AIDS surveillance in Europe 2021” sunt incluse informațiile din 2020. Referito la țara noastră, documentul prezintă informații extrem de importante:

  • O treime sau mai mult din totalul de cazuri noi diagnosticate cu HIV apar în rândul persoanelor cu vârste sub 30 de ani, rare au fost raportate din țări precum Bulgaria, Croația, Luxemburg, Polonia și omânia.
  • Tinerii cu vârste între 15-24 de ani reprezintă 11% din populația Uniunii Europene / Spațiului Economic European și 9,9% din diagnosticele de HIV în 2020. România a raportat peste 20% din diagnosticele sale de HIV la această grupă de vârstă.
  • Transmiterea în relații heterosexuale este răspunzătoare de jumătate sau de peste jumătate din cazurile de HIV în șase țări din Uniunea Europeană / Spațiul Economic European, acestea fiind: Estonia, Finlanda, Letonia, Luxemburgg, România, Suedia.
  • Modul de transmitere – mai puțin de 5% din diagnostice au fost raportate cu mod de transmitere necunoscută în Bulgaria, Croația, Cehia, Norvegia și România. 

Raportul integral poate fi descărcat de la acest link.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe