Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Raport ECDC: gripa și COVID-19, în ianuarie și februarie

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 12 august 2020, ora 12:34

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a dat publicității recent raportul epidemiologic anual, cu date despre virusul gripal și virusul SARS-CoV-2 de la începutul acestui an.

Activitatea virusului gripal a început în săptămâna a 45-a din 2019, se arată în documentul ECDC. Totodată, epidemiologii arată că virusurile gripale au circulat la niveluri ridicate între săptămânile 52/2019 și 10/2020. 

gripa raport ecdc

Din datele publicate se arată că majoritatea cazurilor severe de gripă raportate în acest sezon în Europa s-au datorat infecției cu virusul gripal de tip A și că aceste infecții au avut loc, în cea mai mare parte, la persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

Majoritatea pacienților spitalizați, care sufereau de gripă, și care au decedat au avut peste 65 de ani și au avut infecție cu virusul gripal de tip A.

„În perioada în care circulația virusului gripal a fost la un nivel ridicat la începutul lunii ianuarie și februarie, a fost observat un ușor surplus al mortalității indiferent de cauză, cel mai posibil în asociere cu gripa, iar mai târziu în același sezon, surplusul mortalității a fost influențat de COVID-19”, se arată în raportul epidemiologic anual al ECDC.

Din acest raport reiese că, în ceea ce privește intensitatea gripei și tendința în funcție de săptămânile 40 din 2029 și 20 din 2020, țara noastră a înregistrat perioade cu creșteri ale cazurilor de gripă mai ales în săptămânile 5 din 2020, iar numărul de cazuri a fost stabil în săptămânile 6, 7, 8, 8, 10 din anul 2020.

Mortalitatea datorată gripei

Datele adunate din 24 de țări din Uniunea Europeană, conform proiectului EuroMOMO, au arătat un surplus al mortalității (din toate cauzele) între începutul lunii ianuarie și până în februarie 2020, lucru care a coincis, se arată în raport, cu perioada în care gripa a circulat foarte mult. Surplusul mortalității (indiferent de cauză) după săptămâna 11 din 2020 este atribuit în mare parte bolii COVID-19.

Una dintre concluziile trase de ECDC este că „pandemia de COVID-19 probabil că a avut un impact mare asupra circulației gripei începând cu săptămâna 13, când țările au implementat măsuri stricte de lockdown și au emis recomandări ca oamenii să stea departe de centrele de îngrijire primară”. 

Sursă: European Centre for Disease Prevention and Control. Seasonal influenza 2019-2020. In: ECDC. Annual epidemiological report for 2019. Stockholm: ECDC; 2020. Accesat la 12 august 2020 
Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: epidemii de gripa infectii cu virusul gripal virus gripal sezon vaccinare gripală transmitere covid-19 covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.