Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Raport OMS: decesele cauzate de tuberculoză au crescut în perioada pandemiei

Viața Medicală
L. Budin luni, 31 octombrie 2022, ora 10:30

Circa 10,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2021, o creştere cu 4,5% faţă de 2020, arată reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Numărul deceselor la nivel global cauzate de tuberculoză a crescut între 2019 şi 2021, potrivit estimărilor, periclitând anii în care s-au înregistrat descreşteri. Pandemia de COVID-19 a perturbat în mod server eforturile de combatere a acestei boli, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

tb-1958

Din cauza crizei sanitare, statele au înregistrat întârzieri în atingerea obiectivelor pentru contracararea acestei boli infecţioase, informează Reuters și Agerpres.

OMS a îndemnat omenirea să aplice lecţiile învăţate din pandemie la tuberculoză, care afectează în mod sever anumite țări.

Dacă există o lecţie pe care am învăţat-o în pandemie, este aceea că prin solidaritate, hotărâre, inovaţie şi utilizarea echitabilă a uneltelor, putem depăşi ameninţările sanitare grave”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Raportul anual al OMS estimează că tuberculoza a dus la moartea a 1,6 milioane de persoane în 2021, peste numărul estimat de 1,5 milioane de decese în 2020 şi peste cele 1,4 milioane de decese raportate în 2019. Numărul deceselor asociate tuberculozei a scăzut în perioada 2005-2019.

Raportul avertizează totodată că în viitorul apropiat tuberculoza ar putea deveni principala cauză de deces la nivel global, asociată unui singur agent patogen.

Potrivit unui raport al Fondului Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, în timp ce numărul persoanelor care au beneficiat de tratament şi de eforturile de prevenţie s-a redresat anul trecut, omenirea nu este încă în măsură să eradicheze aceste boli mortale.

Circa 10,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2021, o creştere cu 4,5% faţă de 2020, arată datele OMS.

Conform „Strategiei de eradicare a tuberculozei”, OMS a stabilit drept obiectiv reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 35% din 2015 până în 2020, însă reducerea netă a fost de 5,9% în perioada 2015 - 2021.

ADRFR salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii

Etichete: raport oms si unicef decese tuberculoza crestere in pandemie progrese periclitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.