Newsflash
Internaționale

Raport: pandemia a dezvăluit o lume „inegală, divizată şi iresponsabilă”

de L. Budin - oct. 26 2021
Raport: pandemia a dezvăluit o lume „inegală, divizată şi iresponsabilă”

La un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puţin şi nu a reuşit să înveţe din greşelile sale, a avertizat un organism internaţional de supraveghere.

Dacă primul an al pandemiei a fost definit de un eşec colectiv în a acţiona rapid, pe baza științei, al doilea an a fost marcat de inegalităţi profunde şi de eşecul liderilor în a înţelege interdependenţa tuturor - şi de a acţiona în consecinţă, a indicat, într-un raport, Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), un organism independent creat de Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială.

pandemie-covid

Concluzia GPMB este aceea că pandemia a scos în evidenţă o lume „inegală, divizată şi iresponsabilă”, relatează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Publicat în timpul Summitul Mondial asupra Sănătăţii de la Berlin, raportul vine în contextul în care numărul deceselor cauzate de COVID-19, în întreaga lume, se apropie de cinci milioane.

Din peste şase miliarde de doze de vaccin administrate în lume, doar 1,4% din locuitorii din ţările sărace au fost vaccinaţi cu schema completă, a arătat, la începutul acestei luni, şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

Progresele ştiinţifice din timpul COVID-19, în special viteza de dezvoltare a vaccinurilor, ne oferă un motiv de mândrie. (...) Cu toate acestea, ar trebui să simţim o ruşine profundă în faţa multiplelor tragedii - tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în ţările cu venituri reduse, generaţia de copii privaţi de educaţie, zdruncinarea economiilor şi sistemele sanitare”, a arătat co-preşedintele GPMB, Elhadj As Sy, în prefaţa raportului.

Milioanele de decese nu sunt „nici normale, nici acceptabile”, dar „din păcate, există puţine dovezi că tragem învăţămintele potrivite din această pandemie”, a adăugat Elhadj As Sy.

Într-un raport din 2020 al GPMB se subliniază faptul că pandemia a arătat cât de puţin este pregătită lumea pentru astfel de dezastre. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe