Newsflash
Internaționale

Raport tehnic ECDC: vaccinarea anti COVID a copiilor între 5 și 11 ani

de Florentina Ionescu - dec. 2 2021
Raport tehnic ECDC: vaccinarea anti COVID a copiilor între 5 și 11 ani

Ieri, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC a publicat un document ca urmare a recomandării EMA de a acorda o extindere a indicației pentru vaccinul Comirnaty împotriva COVID-19, pentru a include utilizarea la copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

Astfel, raportul ECDC conchide că micuții cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani care au un risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 ar trebui să fie luați în considerare ca grup prioritar pentru vaccinarea împotriva COVID-19, la fel ca alte grupe de vârstă. 

ecdc vaccin covid copii 5 11 ani
Fotografie creată de Alena Shekhovtcova, de la Pexels

Rata de spitalizare și proporția cazurilor spitalizate cu COVID-19 în rândul copiilor cu vârste între 5 și 11 ani au crescut, lucru valabil și în alte grupe de vârstă, dar ECDC atrage atenția că la copii au rămas la niveluri mult mai scăzute decât la adulți.

Copiii fără factori de risc cunoscuți sunt, de asemenea, susceptibili la a dezvolta o formă severă de boală și susceptibili la spitalizare, așa că ar trebui luată în considerare vaccinarea tuturor copiilor cu vâste între 5 și 11 ani, luându-se în calcul epidemiologia SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei țări.

În comunicatul ECDC transmis redacției se arată că în ce privește transmiterea virusului SARS-CoV-2 la nivel comunitar, impactul vaccinării pentru copii ar putea fi mai slab pentru țările cu o rată scăzută de vaccinare în cazul adulților și ar putea fi un impact mai puternic pentru acele țări care au o rată foarte mare de vaccinare în rândul adulților.

„Vaccinarea copiilor nu poate fi considerată un substitut pentru vaccinarea adulților. Creșterea ratei de vaccinare în rândul populației adulte eligibile rămâne principala prioritate a campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19 menite să reducă morbiditatea și mortalitatea asociate cu COVID-19”, se arată în comunicatul ECDC.

Raportul publicat ieri de ECDC se numește „Interim Public Health Considerations for COVID-19 Vaccination of Children” și a apărut ca urmare a recomandării comitetului CHMP al Agenției Europene pentru Medicamente de a extinde indicația pentru vaccinarea COVID-19 pentru a include și folosirea vaccinului la copiii cu vârste între 5 ani și 11 ani.

Câteva date-cheie din raportul ECDC:

  • Datele de supraveghere arată că la copiii cu vârste între 5 ani și 11 ani în ultimele luni a crescut proporția cazurilor și a spitalizărilor din cauza COVID-19, în UE.
  • Severitatea bolii COVID-19 în rândul copiilor este, în general, ușoară, cu un prognostic clinic favorabil.
  • Formele severe de COVID-19 rămân rare în cazul copiilor.
  • Prezența unei afecțiuni subiacente în rândul copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani este asociată cu un risc de aproape 12 ori mai mare de spitalizare și cu un risc de 19 ori mai mare de internare la ATI.
  • Dincolo de impactul direct asupra sănătății pe care îl are boala COVID-19, pandemia a afectat atât sănătatea fizică, cât și sănătatea mintală și bunăstarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani.
  • Datele din modelele folosite indică faptul că vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani ar putea reduce transmiterea COVID-19 în întreaga populație, deși durata acestei protecții nu se cunoaște în prezent.

Raportul ECDC poate fi descărcat de la acest link.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe