Newsflash
Internaționale

Raport: utilizarea în scop recreativ a gazului ilariant crește în Europa

de L. Budin - nov. 22 2022
Raport: utilizarea în scop recreativ a gazului ilariant crește  în Europa

Un consum frecvent sau în cantități mari de gaz ilariant creşte riscul de leziuni ale sistemului nervos, avertizează directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).

Utilizarea în scop recreativ a protoxidului de azot, cunoscut sub numele de gaz ilariant, reprezintă „o preocupare tot mai mare pentru Europa”, potrivit unui raport publicat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).

gaz-ilariant-ris

Creşterea folosirii protoxidului de azot în unele părţi ale Europei este un motiv de îngrijorare, a subliniat directorul OEDT, Alexis Goosdeel, informează AFP și Agerpres.

Consumatorii consideră, în general, că inhalarea de protoxid de azot este sigură. Cu toate acestea, am constatat că un consum mai frecvent sau mai mare de gaz creşte riscul de vătămări grave, cum ar fi leziuni ale sistemului nervos”, a precizat Goosdeel.

Folosit în mod legal ca aditiv alimentar sau ca anestezic în medicină, protoxidul de azot utilizat în scop recreativ este tot mai popular, datorită disponibilităţii şi preţului scăzut.

S-a dezvoltat un lanţ de aprovizionare profitabil şi în expansiune, cu magazine specializate pe internet care promovează direct gazul pentru uz recreaţional sau îl oferă sub pretextul că este folosit pentru a face frişcă”, se arată în raport.

Numărul de intoxicaţii înregistrate de centrele de toxicologie este în uşoară creştere. În Franţa, de exemplu, au fost raportate 134 de cazuri în 2020, faţă de 10 în 2017.

Prin urmare, este important să se evite normalizarea şi promovarea involuntară a consumului acestuia. Sunt necesare acţiuni specifice şi cercetări suplimentare pentru a îmbunătăţi înţelegerea riscurilor şi pentru a reduce daunele”, a subliniat Alexis Goosdeel.

Medici de familie și farmaciști au fost instruiți în domeniul drogurilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe