Newsflash
Internaționale

Raţionalizarea vaccinului anti-COVID, pro și contra

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 12 2021
Raţionalizarea vaccinului  anti-COVID, pro și contra

În timp ce ţări europene iau în considerare administrarea unei singure doze de vaccin împotriva COVID-19 în anumite situaţii, SUA subliniază că strategia vaccinării în două doze trebuie menţinută.

Foto 1Urmând exemplul Franţei și Spaniei, în condiţiile disponibilităţii limitate a vaccinurilor împotriva COVID-19, Italia și Germania le vor administra o singură doză de vaccin persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 cu cel mult șase luni anterior vaccinării, informează Reuters.

Recomandarea Ministerului Sănătăţii din Italia se referă în special la persoanele diagnosticate anterior cu infecţia COVID-19, care au fost asimptomatice cu trei-șase luni anterior vaccinării.

Raţionalizarea dozelor în acest fel este logică, administrarea celei de-a doua doze unei persoane cu un anumit nivel de imunitate naturală nefiind necesară, susţine prof. dr. Charles Bangham, de la Imperial College London: „Sistemul lor imun [al persoanelor care au fost infectate anterior] a fost pregătit, iar vaccinul s-ar comporta ca un rapel”.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, administrarea celei de-a doua doze de vaccin poate fi amânată cu până la șase luni în cazul persoanelor care au fost diagnosticate anterior cu COVID-19. Totuși, EMA (European Medicines Agency) susţine că încă nu există dovezi suficiente pentru modificarea strategiei de vaccinare.

SUA își menţine strategia iniţială

Statele Unite ar trebui să continue să urmeze strategia în două doze pentru vaccinarea împotriva COVID-19, subliniază dr. Anthony Fauci, în cadrul unui interviu acordat Washington Post. Mai mult, acesta avertizează că întârzierea administrării celei de-a doua doze asociază anumite riscuri.

Astfel, unele persoane ar fi mai puţin protejate decât celelalte, s-ar permite răspândirea variantelor de coronavirus și promovarea scepticismului în special în rândul persoanelor care ezită să se vaccineze.

Expertul a precizat că a discutat și cu autorităţile din Marea Britanie, care au decis să întârzie administrarea celei de-a doua doze de vaccin pentru a facilita vaccinarea mai multor persoane într-un timp cât mai scurt, considerând, însă, că strategia nu ar fi fezabilă în SUA.

În plus, doctorul Fauci a explicat că dovezile știinţifice actuale nu susţin amânarea celei de-a doua doze de vaccin, aceasta putând oferi protecţie inclusiv împotriva noilor variante de coronavirus.


Notă autor:

Bibliografie
1.https://cn.reuters.com/article/health-coronavirus-italy-dose/update-1-italy-to-give-just-one-covid-shot-to-some-patients-as-eu-struggles-with-inoculations-idINL2N2L20PF
2.https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-usa-vaccine-fauci/fauci-says-us-must-stick-to-two-shot-strategy-for-pfizer-moderna-covid-19-vaccines-paper-idUSKBN2AU08O

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe