Newsflash
Internaționale

Reabilitarea fizică a vârstnicilor spitalizaţi pentru IC

de Dr. Diana Andronache - iul. 23 2021
Reabilitarea fizică a vârstnicilor spitalizaţi pentru IC

Insuficienţa cardiacă cu fenomene acute de decompensare este principala cauză de spitalizare la persoanele vârstnice. Se asociază cu o scădere a calităţii vieţii și cu o rată crescută de mortalitate.

p2Capacitatea de efort scade semnificativ în aceste episoade de decompensare, iar acest declin este agravat de spitalizare și de repausul prelungit la pat. Studiul REHAB-HF și-a propus să evalueze beneficiile clinice asociate unei intervenţii de recuperare fizică precoce și efectul asupra ratei de spitalizare, de orice cauză, la șase luni.

În cadrul studiului au fost evaluate beneficiile unei intervenţii de reabilitare fizică iniţiată precoce – în timpul spitalizării și la scurt timp după externare – în cazul pacienţilor fragili, vârstnici, spitalizaţi pentru insuficienţă cardiacă decompensată. Intervenţia a fost efectuată progresiv și adaptată vârstei și a inclus un program complex de exerciţii fizice menite să îmbunătăţească forţa, echilibrul, mobilitatea și rezistenţa.

S-a observat că în cadrul grupului de intervenţie, pacienţii au avut o îmbunătăţire semnificativă a toleranţei și a capacităţii de efort, comparativ cu grupul control. Rezultatele analizelor privind distanţa parcursă în timpul testului de mers de 6 minute, starea de fragilitate, calitatea vieţii și
depresia au sugerat, de asemenea, beneficii clinice semnificative.


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2026141

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe