Newsflash
Internaționale

Receptori de gust... în plămâni

de Dr. Diana Andronache - apr. 15 2022
Receptori de gust... în plămâni

Identificaţi în mod normal la nivelul limbii, receptorii pentru gustul amar sunt prezenţi și în celulele care căptușesc vasele de sânge ale plămânilor, arată un nou studiu.

man-g05945fc89_1280Și mai ciudat este că acești receptori par implicaţi în răspunsul vaselor sanguine pulmonare la stres și la inflamaţie. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin arată că stimularea acestor receptori prin administrarea unor compuși amari duce la fomarea unei bariere ce împiedică trecerea fluidelor în interstiţiul pulmonar.

Această descoperire deschide calea către noi opţiuni de tratament, fiind considerată o posibilă nouă ţintă terapeutică pentru tratarea sindromului de detresă respiratorie acută, o complicaţie periculoasă cu prognostic nefavorabil.

Citiți și: Tratarea smart a rănilor


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/taste-receptors-lungs-ards-respiratory/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe