Newsflash
Internaționale

Reciclarea medicamentelor oncologice

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 28 2020
Reciclarea medicamentelor oncologice

Medicamentele cu administrare orală utilizate în tratamentul cancerului ar putea fi „reciclateˮ în SUA, inițiativa fiind susținută de ASCO (American Society of Clinical Oncology).

Costurile semnificative și impactul negativ al acestora asupra îngrijirii pacienților oncologici subliniază necesitatea introducerii unor programe pentru „donarea și reutilizareaˮ medicamentelor. Astfel, s-ar putea îmbunătăți accesul pacienților la tratamentul vital, iar pierderile ar putea fi reduse considerabil. „Fiecare fiolă irosită din medicamentele oncologice reprezintă o cheltuială semnificativă pentru pacient, dar și pierderea oportunității pentru furnizarea tratamentului adecvatˮ, sugera Societatea americană de oncologie în urmă cu trei ani.

ASCO susține programele de recuperare a medicamentelor oncologice cu administrare pe cale orală, subliniind însă că este necesară utilizarea unui „sistem închisˮ în acest scop. Astfel, livrarea și returnarea medicației trebuie să se facă în cadrul unor instituții specializate, menținând circuitul produselor medicamentoase într-un mediu controlat, sub stricta supraveghere a profesioniștilor din domeniul medical.

Situații în care medicentee rămân neutilizate pot fi următoarele: decesul pacientului, progresia bolii sub tratament sau dezvoltarea unor reacții adverse majore, ultimele două impunând schimbarea terapiei.

Accesul la tratament, afectat de costuri

Medicamentele utilizate în oncologie reprezintă o proporție din ce în ce mai importantă din fondurile destinate îngrijirilor de sănătate, SUA alocând aproximativ 58 de miliarde de dolari în acest scop numai în anul 2018, comparativ cu 33 de miliarde de dolari în 2014. Din cauza costurilor semnificative, numeroși pacienți oncologici nu au acces la tratamentul specific.

În cadrul unui raport din 2012, National Academies of Sciences estima că pierderile din sănătate ajungeau la 750 de miliarde de dolari anual, reprezentând aproximativ un sfert din totalul cheltuielilor din acest domeniu. Numeroase preparate medicamentoase oncologice nu pot fi incluse, din nefericire, în programele de reciclare, fiind înregistrate pierderi în valoare de trei miliarde de dolari anual din cauza chimioterapiei neutilizate și irosite, conform unui studiu publicat în anul 2016 în British Medical Journal. Printre soluții potențiale, propuse de producătorii de medicamente pentru limitarea pierderilor excesive, se numără modificarea prețurilor și furnizarea unei game largi de forme farmaceutice, oferta pieții adaptându-se cererii.

Termenii și condițiile de reutilizare

Pentru a putea fi „reciclateˮ, medicamentele oncologice ar trebui să fie sigilate, în ambalajul original, preparatele modificate nefiind acceptate. De asemenea, medicamentele livrate în doză unică, ambalate individual, pot fi acceptate numai dacă ambalajul original nu a fost deschis. În plus, produsele medicamentoase ar trebui să fie inspectate de farmaciști.

Medicamentele donate ar trebui să fie însoțite de un formular completat de donator, care să ateste calitatea și integritatea produselor oferite. ASCO subliniază, de asemenea, că ar trebui să fie impuse limite clare, care să precizeze medicamentele eligibile pentru programele de „reciclareˮ, nefiind acceptate medicamentele expirate sau cele păstrate în condiții inadecvate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe