Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Recomandări privind drepturile pasagerilor în timpul pandemiei COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 18 martie 2020, ora 17:55

În eforturile depuse pentru a atenua impactul economic al pandemiei COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, Comisia Europeană (EC) a publicat astăzi un document cu îndrumări menite să îi ajute pe pasageri.

Acesta conține mai multe linii directoare, concepute pentru ca oficialii să se asigure că drepturile pasagerilor sunt aplicate în mod coerent în toată Uniunea Europeană.

drepturile pasagerilor comisia europeana

Din cauza riscului de transmitere a noului coronavirus, guvernele din UE au introdus diferite măsuri, printre care și unele restricții de călătorie și controale la punctele de frontieră.

„Având în vedere anulările în masă și întârzierile cu care se confruntă atât pasagerii cât și operatorii de transport din cauza pandemiei  de COVID-19, Comisia dorește să ofere o siguranță legislativă cu privire la modul de aplicare a drepturilor pasagerilor UE. În cazul anulărilor, furnizorul de transport trebuie să ramburseze sau să îndrume pasagerii către alte rute”, a declarat Comisarul pentru transport, Adina Vălean, potrivit unui comunicat.

Potrivit acesteia, dacă pasagerii decid să își anuleze călătoria din proprie inițiativă, rambursarea biletului depinde de tipul acestuia, iar companiile pot oferi vouchere pentru a fi folosite la o dată ulterioară.

Liniile directoare de astăzi vor oferi claritatea necesară cu privire la modul de aplicare a drepturilor pasagerilor UE într-o manieră coordonată, în întreaga Uniune. Continuăm să monitorizăm situația care evoluează rapid și, dacă va fi cazul, vom lua măsuri suplimentare”, a adăugat Adina Vălean.

Aceste clarificări vor contribui la reducerea costurilor pentru sectorul transporturilor, puternic afectat de pandemia COVID-19. Liniile directoare prezentate de EC acoperă drepturile pasagerilor atunci când călătoresc pe cale aeriană, feroviară, navală sau cu autobuzul /autocarul, căi navigabile maritime și interioare, precum și obligațiile corespunzătoare pentru transportatori.

Dacă, de exemplu, pasagerii se confruntă cu o situație cum ar fi anularea călătoriei, ei pot alege între rambursarea prețului biletului sau redirecționarea pentru a ajunge la destinația finală la o dată ulterioară.

Sursa foto: Unsplash

Etichete: Comisia Europeană uniunea europeana drepturile pasagerilor masuri covid-19 epidemie covid-19 COVID -19 covid-2019 coronavirus noul coronavirus SARS-Cov-2 SARS-Cov2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC