Newsflash
Internaționale

Recomandări privind imagistica cerebrală tip PET-CT

de Dr. Diana Andronache - feb. 11 2022
Recomandări privind imagistica cerebrală tip PET-CT

Noile recomandări au fost făcute pentru a crește și mai mult impactul diagnostic al tehnicilor de imagistică cerebrală prin PET-CT în practica neurologică, neurochirurgicală și pediatrică.

poza1Documentul emis de Asociaţia Europeană de Medicină Nucleară (AEMN)  înlocuiește o versiune anterioară a ghidului, publicată în 2009, actualizând recomandările în lumina noilor progrese din tehnologia PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni). Metabolismul cerebral al glucozei este strâns legat de funcţia neuronală și sinaptică în condiţii fiziologice.

În afecţiunile cerebrale, modificările neuronale și sinaptice se asociază cu modificări ale metabolismului glucozei, motiv pentru care substanţa [18F] FDG-PET (18F-fluorodeoxiglucoza) se utilizează pentru a vizualiza consumul regional de glucoză cerebrală. Scanarea PET-CT oferă avantajul obţinerii unor imagini metabolice și anatomice într-o singură examinare.

Cele mai importante recomandări

În tulburările neurodegenerative, cum este boala Alzheimer, modificările activităţii sinaptice apar devreme în evoluţia bolii, atunci când modificările macrostructurale ale creierului nu pot fi încă detectate.

[18F] FDG-PET este privit în acest context ca un marker al neurodegenerării și progresiei și este recomandat pentru a susţine diagnosticul bolii Alzheimer în deficienţa cognitivă ușoară, diagnosticul de demenţă cu corpi Lewy și diagnosticul degenerescenţei lobare frontotemporale.

De asemenea, [18F] FDG-PET poate fi utilizată pentru a face diferenţierea între boala Parkinson și sindroamele parkinsoniene atipice.

Dacă urmează să fie efectuată o investigaţie tip PET/RM, siguranţa pacientului privind expunerea în câmpul magnetic trebuie verificată, inclusiv prezenţa dispozitivelor incompatibile, precum stimulatoarele cardiace, neurostimulatoarele, implanturile cohleare, implanturile metalice necompatibile cu rezonanţa magnetică.

Dacă nu se cunosc cu certitudine anumite date cu privire la piesele metalice oculare, se poate efectua o radiografie cu doză mică.

Pentru o absorbţie optimă a [18F] FDG-PET se recomandă ca pacienţii să nu mănânce timp de 4-6 ore înaintea investigaţiei. Efectuarea acestei proceduri presupune ca pacienţii să poată sta întinși timp de 15-60 de minute.

În cazul femeilor care au născut, acestea nu trebuie să alăpteze timp de 24 de ore după aplicarea trasorului PET. Pacienţii trebuie instruiţi să nu vorbească în timpul procedurii, să nu citească, să nu asculte muzică sau să nu fie activi în alt mod. Examinarea se face cu pacientul treaz.

Nivelul glicemiei trebuie verificat înainte de administrarea [18F] FDG-PET. Dacă valoarea este mai mare de 160 mg/dl, absorbţia [18F] FDG-PET este redusă și se poate constata astfel un contrast scăzut între absorbţia de la nivelul materiei albe și cenușii, ceea ce poate afecta acurateţea diagnosticului.

Înainte de efectuarea acestei investigaţii, se recomandă ca pacienţii să își evacueze vezica urinară, pentru a sta confortabil în timpul examinării și pentru a reduce doza de radiaţii. Ulterior, după terminarea sesiunii de scanare, se recomandă consumul de lichide și din nou golirea vezicii urinare.

Citiți și: Riscurile terapiei cu tofacitinib

 


Notă autor:

https://reference.medscape.com/viewarticle/967721
https://link.springer.com/article/10.1007/s00259-021-05603-w

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe